Σλοβενία: Η Springwater Capital εξαγόρασε την Ταξιδιωτική Εταιρεία Kompas

Σλοβενία: Η Springwater Capital εξαγόρασε την Ταξιδιωτική Εταιρεία Kompas

Η Springwater Capital θα αποτελέσει το νέο ιδιοκτήτη της Ταξιδιωτικής Εταιρείας Kompas, του παλαιότερου ταξιδιωτικού ομίλου της Σλοβενίας, μετά από σύμβαση που υπεγράφη στο Ζάγκρεμπ μεταξύ του επενδυτικού ταμείου με έδρα τη Μαδρίτη και του κροατικού ομίλου Fortenova, εν ενεργεία ιδιοκτήτη της Kompas.

Η υπογραφή της παραχώρησης της Kompas Ljubljana και της Kompas Poreč πραγματοποιήθηκε αφότου ο νέος ιδιοκτήτης ενημέρωσε τη Σλοβενική Υπηρεσία Προστασίας Ανταγωνισμού σχετικά με την προγραμματισμένη εξαγορά πριν από λίγες μέρες μέσω της θυγατρικής της στο Λουξεμβούργο, του ενεργού εταίρου General Sits.

Η κανονιστική έγκριση αποτελεί τη μόνη τυπική προϋπόθεση που εκκρεμεί για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Ανακοινώνοντας την υπογραφή της σύμβασης, η Fortenova απέφυγε να αποκαλύψει την αξία της συμφωνίας.

Με έτος ίδρυσης το 1951, η Kompas παρέμεινε υπό σλοβενική διοίκηση μέχρι το 2006 πριν μεταβιβασθεί στο Adriatica.net της Κροατίας και μετά στην Agrokor, η οποία έκτοτε έχει κηρύξει αφερεγγυότητα με τη Fortenova, αναλαμβάνοντας τα πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία.

Η Kompas έχει μερίδιο αγοράς άνω του 20% στη Σλοβενία ​​και την Κροατία.

Στο δελτίο τύπου της, η Fortenova σημείωσε ότι η Kompas αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς πράκτορες στην περιοχή της Αδριατικής, ενώ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης προορισμών στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Απασχολώντας περίπου 600 υπαλλήλους, πέρυσι, η Kompas εξυπηρέτησε περίπου 1,2 εκατομμύρια πελάτες, αριθμός που αναλογεί σε περισσότερες από έξι εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα.

Σύμφωνα με την Fortenova, η Springwatwer Capital ειδικεύεται στις επενδύσεις στον τουρισμό, με ανοίγματα στην Ισπανία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο. Αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη ταξιδιωτική εταιρεία της Ισπανίας, καθώς και το μεγαλύτερο δίκτυο ταξιδιωτικών πρακτορείων στην Πορτογαλία.

«Με αυτήν τη συναλλαγή, ο Όμιλος Fortenova θα ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία εξόδου από τις τουριστικές του επενδύσεις που αποτελούσαν σημαντικό μέρος της μη βασικής μας γραμμής παραγωγής, την οποία διατηρήσαμε με επιτυχία καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της χρονιάς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρήκαμε έναν εξαιρετικό στρατηγικό συνεργάτη για το χαρτοφυλάκιο και τους υπαλλήλους του δικτύου Kompas, με πολύ ισχυρή εμπειρία και γνώση των τουριστικών δραστηριοτήτων, και ο οποίος θα αναζητήσει περαιτέρω επενδύσεις και ανάπτυξη της επιχείρησης. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι αυτή η συναλλαγή θα έχει σημαντικά θετικά οφέλη για τις υπάρχουσες επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους τους οποίους, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και των Εκτελεστικών Διευθυντών της Fortenova, θα ήθελα να ευχαριστήσω για όλη τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά στον τουριστικό τομέα.

«Για τη Fortenova, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η έξοδος από μη βασικές επενδύσεις μάς δίνει τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση όλων των παραμέτρων της βασικής γραμμής παραγωγής μας – λιανική, τρόφιμα και γεωργία, και να εξορθολογίσουμε τις οργανωτικές και διαχειριστικές δομές μας», δήλωσε ο James Pearson, Διευθυντής Οικονομικών του Ομίλου Fortenova. /ibna