Κύπρος: «Σφραγίζονται» Λεμεσός και Πάφος, νέα αυστηρότερα μέτρα σε Παγκύπριο επίπεδο

Κύπρος: «Σφραγίζονται» Λεμεσός και Πάφος, νέα αυστηρότερα μέτρα σε Παγκύπριο επίπεδο

«Σφραγίζονται» Λεμεσός και Πάφος από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ επιβάλλονται αυστηρότεροι περιορισμοί σε παγκύπρια κλίμακα.

Από τις 20:00 (τοπική ώρα) της Πέμπτης απαγορεύεται η είσοδος και έξοδος από και προς τις δύο επαρχίες, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις δύο περιοχές, θα ισχύει από τις 20:00.

Επιπρόσθετα κλείνουν Λύκεια και Πανεπιστήμια και θα εφαρμόζεται τηλεκπαίδευση. Επίσης κλείνουν χώροι εστίασης, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής κ.λ.π ενώ ανοικτά παραμένουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, εκτός εμπορικών κέντρων και μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η παρουσία πιστών στις εκκλησίες.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των δύο επαρχιών, δεν επιτρέπουν τη μη λήψη μέτρων, ανέφερε στο νέο διάγγελμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας τις συγκεκριμένες περιοχές ως «εστίες μόλυνσης και αναμετάδοσης» του κορωνοϊού.

«Συμπολίτες και συμπολίτισσες της Λεμεσού και της Πάφου θέλω να σας διαβεβαιώσω πως κατανοώ τις αντιδράσεις, δεν ήταν πρόθεση της Κυβέρνησης να στοχοποιήσει τους πολίτες συγκεκριμένων περιοχών», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος, όπως ανέφερε στην αρχή του διαγγέλματός του, επέλεξε να αποταθεί στο λαό, «ως άνθρωπος». «Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως είναι η ώρα της ατομικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης του καθενός», είπε ο Πρόεδρος, ανακοινώνοντας ότι, «πέραν των αποφάσεων για τα μέτρα, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα εξαγγείλουν νέα δέσμη μέτρων στήριξης των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και άλλων επιχειρήσεων».

Τα μέτρα που μέχρι σήμερα εφαρμόζονται, δεν έχουν αποδώσει, παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Το επιδημιολογικό φορτίο, στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, ανέφερε, «είναι ιδιαίτερα αυξημένο εδώ και αρκετές εβδομάδες», εξηγώντας ότι «από την αρχή της πανδημίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, το 28% των κρουσμάτων ήταν από τη Λεμεσό και την Πάφο, ενώ από τον Οκτώβρη και μέχρι σήμερα το 70% των κρουσμάτων προέρχονταν από τη Λεμεσό και την Πάφο».

Πιο χαρακτηριστικό ακόμη, είπε, «είναι το στοιχείο ότι από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, από τα 2.644 περιστατικά COVID-19 που καταγράφηκαν, τα 1.788», προέρχονται από τις δύο επαρχίες ενώ ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, προκαλεί το γεγονός ότι από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα είχαμε οκτώ θανάτους, από τους οποίους οι επτά είχαν μόνιμη διαμονή τη Λεμεσό και την Πάφο».

Το μοναδικό μας όπλο αυτή τη στιγμή, «ώστε να αποτρέψουμε την επιδείνωση των επιδημιολογικών μας δεδομένων και να διαφυλάξουμε τη Δημόσια Υγεία, είναι η λήψη μέτρων», είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, προχωρώντας στην ανάλυση των περιορισμών./ibna