Βουλγαρία: Και οι Βούλγαροι Σοσιαλιστές στις ίδιες θέσεις με Karakachanov και Zaharieva για τη Βόρεια Μακεδονία

Βουλγαρία: Και οι Βούλγαροι Σοσιαλιστές στις ίδιες θέσεις με Karakachanov και Zaharieva για τη Βόρεια Μακεδονία

Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των θέσεων του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) και των κύριων παραγόντων στην κυβέρνηση του Boyko Borissov των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών Krasimir Karakachanov και Ekaterina Zaharieva, σχετικά με το βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας για την ΕΕ, όπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής από το BSP, Petar Vitanov, σήμερα για τη βουλγαρική εθνική τηλεόραση BNT.

Ο Vitanov, με δεδομένες τις εκλογές του Μαρτίου, θέτει το ερώτημα στο βουλγαρικό κοινό, γιατί η κυβέρνηση του Borissov επέτρεψε να συμβεί αυτή η κατάσταση, παρόλο που θα μπορούσε να είχε θέσει τις προϋποθέσεις πολύ νωρίτερα. Ο Vitanov, ο οποίος είναι ο ηγέτης των Βουλγάρων Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ότι η Σόφια δέχεται τώρα μεγάλη πίεση από τη Γαλλία και τη Γερμανία να εγκρίνουν το διαπραγματευτικό πλαίσιο και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Το σημαντικό ερώτημα είναι γιατί συνέβη αυτό. Τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της μυωπίας, δεν χρησιμοποιήσαμε το πλαίσιο που παρέχεται από τη Συμφωνία Καλών Γειτόνων και Φιλίας. Για πρώτη φορά, διατυπώθηκε η έννοια της «κοινής ιστορίας» και για πρώτη φορά σχεδιάστηκε μια διεπιστημονική επιτροπή για την επίλυση του ιστορικού ζητήματος. Αυτή η συμφωνία ήταν η βάση που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ως οριζόντιο κριτήριο για την  “εφαρμογή των διμερών συμφωνιών γειτονίας”. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη.»

Σημείωσε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση παραπλάνησε την κοινωνία όταν έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις τον Μάρτιο. «Περιμέναμε μέχρι την τελευταία στιγμή» και τώρα η βουλγαρική διπλωματία επέτρεψε στη Βουλγαρία να υποστεί τεράστια πίεση. Η πίεση από τη Γαλλία και τη Γερμανία ασκείται στον Borissov και όχι στον Zoran Zaev για την εκπλήρωση της συμφωνίας».

Ο Vitanov ανέφερε ότι οι περισσότερες δυτικές χώρες θέλουν να συνεχιστεί η διαδικασία διεύρυνσης και ότι τελικά θα βρεθεί κάποια μορφή συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία. «Θα βρεθεί ένας νομικά δεσμευτικός μηχανισμός, ίσως με τη μορφή διμερούς συμφωνίας που θα εγγυάται την εκπλήρωση της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας, τα ληφθέντα μέτρα και τον οδικό χάρτη για την εφαρμογή τους», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Petar Vitanov του BSP./ibna