Κροατία: Προετοιμασίες για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19

Κροατία: Προετοιμασίες για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19

«Η Κροατία πραγματοποιεί σοβαρές προετοιμασίες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού, και έχουμε εξασφαλίσει δόσεις εμβολίων για περισσότερο από το 50% του πληθυσμού μας», δήλωσε ο επικεφαλής του Κροατικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (HZJZ) Krunoslav Capak την Τετάρτη.

Προσέθεσε ότι η Κροατία είχε προηγουμένως συνάψει συμφωνία με την AstraZeneca για 2,7 εκατομμύρια δόσεις.

Ο Capak τόνισε ότι η πρώτη παράδοση προμηθειών αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η Κροατία έχει επίσης παραγγείλει 900.000 δόσεις από την Johnson & Johnson, ενώ συνήψε σύμβαση με την Pfizer για το εμβόλιο.

«Παραγγείλαμε ένα εκατομμύριο δόσεις. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πώς θα διανείμει η ΕΕ τα εμβόλια και πόσες δόσεις θα μας δοθούν», δήλωσε ο Capak σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάγκρεμπ την Τετάρτη.

Προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 θα είναι εθελοντικός, ενώ η χορήγηση δόσεων σε ευάλωτες και στρατηγικές ομάδες πολιτών θα είναι δωρεάν.

Οι πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών, οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, οι ιατροί και οι εργαζόμενοι στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας θα έχουν προτεραιότητα στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σύμβαση με τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία BioNTech και τον αμερικανό εταίρο της Pfizer την Τετάρτη, διασφαλίζοντας ότι η Ένωση θα λάβει 200 ​​εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού εμβολίου κορωνοϊού και 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις κατά την επαλήθευσή του.

Τις τελευταίες 24 ώρες, η Κροατία έχει καταγράψει 2.597 νέα κρούσματα και 28 θανάτους που σχετίζονται με κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η εθνική ομάδα αντιμετώπισης του COVID-19. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην Κροατία ανέρχεται στα 15.513, 1.545 ασθενείς με COVID νοσηλεύονται και 178 από αυτούς είναι σε αναπνευστική υποστήριξη.

Από τις 25 Φεβρουαρίου, όταν η Κροατία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού, συνολικά 72.840 άτομα έχουν προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό, 893 από αυτούς πέθαναν και 56.434 έχουν αναρρώσει, συμπεριλαμβανομένων 1.580 τις τελευταίες 24 ώρες. Επί του παρόντος, 32.225 άτομα παραμένουν σε αυτο-απομόνωση.

Μέχρι σήμερα, 582.170 άτομα έχουν ελεγχθεί για κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένων 9.681 τις τελευταίες 24 ώρες. Ο Capak είπε ότι, προς το παρόν, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων αυξάνεται με εβδομαδιαίο ρυθμό 4 έως 5%, κάτω από το προηγούμενο άλμα 80% σε 110% σε εβδομαδιαία βάση. /ibna