Β-Ε: PIC και BoP καλούν τους πολίτες στις κάλπες ζητώντας την τήρηση των προστατευτικών μέτρων

Β-Ε: PIC και BoP καλούν τους πολίτες στις κάλπες ζητώντας την τήρηση των προστατευτικών μέτρων

Με λίγες μέρες να απομένουν μέχρι τις τοπικές εκλογές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβουλίου Εφαρμογής Ειρήνης (PIC SB) και το Συμβούλιο Αρχών (BoP) διαβίβασαν στα θεσμικά όργανα της Β-Ε μήνυμα με το οποίο ζητούν να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και διαφάνεια.

Το PIC SB και το BoP καλούν όλους τους καταγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και να εισακουστούν μέσα από την ψήφο τους, σεβόμενοι ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα κατά του Covid-19.

«Κατά την προσεχή περίοδο, οι πολίτες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Β-Ε) θα έχουν την ευκαιρία να εκλέξουν τους τοπικούς εκπροσώπους τους. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβουλίου Εφαρμογής Ειρήνης (PIC SB) και το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) υπογραμμίζουν τις προσπάθειες της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Β-Ε και την παροτρύνουν να συνεχίσει το έργο της με υπεύθυνο και διαφανή τρόπο, διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, απαντώντας δεόντως σε ισχυρισμούς για εκλογική απάτη και εφαρμόζοντας τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών. Το PIC SB και το BoP θα παράσχουν στην ΚΕΚ κάθε απαραίτητη υποστήριξη», σημειώνουν οι δύο οργανισμοί σε δημόσια δήλωση.

Το PIC SB και το BoP καλούν όλα τα θεσμικά όργανα, τους πολιτικούς φορείς και τους εκπροσώπους τους, καθώς και τους ψηφοφόρους να ενεργήσουν υπεύθυνα και να διασφαλίσουν την ακεραιότητα και τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας, η οποία πρέπει να διεξαχθεί σε ένα ειρηνικό περιβάλλον, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τα διεθνή πρότυπα.

«Το PIC SB και το PoB καλούν τα μέλη των επιτροπών δημοτικών εκλογών (MEC) και επιτροπών δημοσκοπήσεων (PSC) να εκτελούν τα καθήκοντά τους με επαγγελματισμό και ακεραιότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη τα πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι να μην ασκήσουν πίεση στα μέλη του MEC και του PSC αποπειρώμενοι να επηρεάσουν την ανεξαρτησία τους ή να εξαναγκάσουν την παραίτησή τους. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εκλογική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των μη κομματικών παρατηρητών, πρέπει να είναι πλήρως σε θέση να ασκούν επαγγελματικά τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες και διαδικασίες», υπογραμμίζουν τα θεσμικά όργανα στην ανακοίνωσή τους.

Επιπλέον, το PIC SB και το PoB ζητούν τον απόλυτο σεβασμό των προστατευτικών μέτρων που σχετίζονται με τον Covid-19 καθ ‘όλη τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, και ενθαρρύνουν τις αρχές να παράσχουν τον απαραίτητο προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό και να διασφαλίσουν την τήρηση των προστατευτικών μέτρων στους εκλογικούς χώρους, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές περιβάλλον ψηφοφορίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. /ibna