Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σόφιας-Σκοπίων μέχρι την τελευταία στιγμή

Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σόφιας-Σκοπίων μέχρι την τελευταία στιγμή

Η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται ακόμη σε επισφαλή θέση όσον αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ και είναι άγνωστο εάν η Βουλγαρία θα κάνει χρήση του βέτο. Η σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων έχει προγραμματιστεί εκ νέου για τις 17 Νοεμβρίου, οπότε υπάρχει ακόμη χώρος για συνομιλίες μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας με στόχο την υιοθέτηση του διαπραγματευτικού πλαισίου. Οι χθεσινές συνομιλίες στη Σόφια, όπως εκτιμήθηκαν από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία από τα Σκόπια, είναι μια καλή βάση για να συνεχιστούν περαιτέρω ώστε να ξεπεραστούν οι παρανοήσεις με τη Βουλγαρία.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να βρούμε μια λύση και να συνεργαστούμε ως καλοί γείτονες που έχουν δεσμευτεί για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον», δήλωσε η κυβέρνηση μετά από τη χτεσινή συνεδρίαση στη Σόφια, όπου μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Zoran Zaev συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων ως μέρος της Διαδικασίας του Βερολίνου. Η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία ήταν συμπρόεδροι της διαδικασίας.

«Η επιτυχής διαδικασία του Βερολίνου δίνει θετική ώθηση και ενθάρρυνση στη διαδικασία. Αυτό συμπληρώνεται από την εντατική συμμετοχή της γερμανικής προεδρίας. Μετά τις σημερινές εργασιακές συναντήσεις στη Σόφια, παραμένουμε δεσμευμένοι να βρούμε λύση. Αυτό είναι σημαντικό για τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Θέλουν μια λύση, το θέλουμε επίσης. Συνεργαζόμαστε ως καλοί γείτονες δεσμευμένοι για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον», ενημέρωσε η κυβέρνηση.

«Εάν έχουμε μια θετική λύση θα είναι καλό για τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, για ολόκληρη την Ευρώπη και για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά διαφορετικά», όπως λένε από την κυβέρνηση, «θα έχουμε μια κοινή αποτυχία για όλους».

Οι πρωθυπουργοί Zoran Zaev και Boyko Borissov μίλησαν στη χθεσινή σύνοδο κορυφής στη Σόφια, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Angela MerkelΆ συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, τονίζοντας ότι η διαδικασία του Βερολίνου σχετίζεται επίσης με τη συμφιλίωση των παρεξηγήσεων και των κληρονομιών από το παρελθόν.

«Για την περιοχή, αυτό που πρέπει να πω είναι ότι πρέπει να συμφωνήσετε μεταξύ σας. Μην ξεχνάτε, γιατί είναι πολύ σημαντικό, είπε η Merkel σε Zaev και Borissov.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani δήλωσε χθες ότι είναι ακόμα αβέβαιο εάν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο και εάν η Βουλγαρία θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της.

«Η απόφαση λαμβάνεται από το Συμβούλιο Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο έπρεπε να γίνει στις 10 Νοεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε από την Προεδρία αρχικά για τις 17 Νοεμβρίου, δίνοντας έτσι πρόσθετες ημέρες συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με το κείμενο του πλαισίου. «Δεν μπορώ να προδικάσω το εκατό τοις εκατό αυτή τη στιγμή ποια θα είναι η απόφαση των 27 κρατών μελών. Αυτό που ξέρω είναι ότι θα δουλέψουμε μέχρι την τελευταία στιγμή της τελευταίας ημέρας για να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε», δήλωσε ο Osmani σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες στη Σόφια είχαν μια ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση για όλα τα θέματα, συζήτησαν ανοιχτά όλες τις ανησυχίες και ευαισθησίες και των δύο πλευρών σχετικά με τη διαδικασία, τις προσδοκίες, τα επιτεύγματα, τις ευκαιρίες, τους σχεδιασμούς, τις εναλλακτικές λύσεις, τις επιλογές …» Αυτό, σύμφωνα με τον Osmani, ήταν μια καλή βάση για να προχωρήσουμε περαιτέρω.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η γερμανική Προεδρία εργάζεται καταρχήν για την εξεύρεση λύσης, λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία και των δύο πλευρών.

«Ως υποψήφια χώρα, αισθανόμαστε σοβαρή υποστήριξη από τη γερμανική Προεδρία και αυτό μας ενθαρρύνει να μην χάσουμε την ευκαιρία. Η Γερμανική Προεδρία παρακολουθεί σοβαρά την περιοχή μας», δήλωσε ο Osmani.

Στη Σόφια, όπως είπε, συζητήθηκαν επίσης τα αιτήματα της βουλγαρικής πλευράς και, σύμφωνα με τον Osmani, πιστεύουν ότι το έργο των επιτροπών δεν ήταν αρκετό για να πει ότι αποδίδουν αποτελέσματα.

«Μιλήσαμε ανοιχτά. Παραμένει αυτές τις μέρες η χρήση της αμοιβαίας επικοινωνίας μεταξύ των ομάδων. Κάναμε μια επισκόπηση του τι έχει επιτευχθεί. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βήματα προς τα εμπρός για να ξεπεραστούν οι ανησυχίες. Μιλήσαμε για αξιοπρεπείς συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν από τη σύνοδο κορυφής. Υποθέτω ότι με περιμένετε να αναφερθώ λεπτομερώς σήμερα. Δεν θα βοηθήσω γιατί είπα ότι πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορούμε να έχουμε αρνητικό αντίκτυπο και είναι πολύ σημαντικό για όλους μας», είπε ο Osmani.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να υπάρχει εσωτερική συνοχή στη χώρα για την επίλυση ενός περίπλοκου ζητήματος όπως αυτό και πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι πρέπει να συμπεριληφθεί και η αντιπολίτευση και ότι είναι ανοιχτή για συναντήσεις. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα παραστεί σε σύνοδο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων την Πέμπτη σχετικά με τις σχέσεις με τη Βουλγαρία.

«Δεν είμαι σίγουρος αν είναι καιρός να εκφράσουμε την κοινή γνώμη», δήλωσε ο Osmani.

Εκτίμησε ως σημαντικό άλμα την ήδη επιτευχθείσα αμοιβαία συμφωνία για πέντε ιστορικές περιόδους και τρία άτομα και πρόσθεσε ότι στο παρελθόν τα τελευταία 70 χρόνια δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για κανένα θέμα. Για τον Goce Delchev, είπε ότι οι ιστορικοί πρέπει να αποφασίσουν τι είναι αποδεκτό και για τις δύο πλευρές και όχι για τους πολιτικούς.

Όσον αφορά το εάν ένας Γερμανός εμπειρογνώμονας θα μπορούσε να συμμετάσχει στο έργο των επιτροπών, ο Osmani είπε ότι μια τέτοια βοήθεια θα ήταν ευπρόσδεκτη, ότι έχει ήδη συζητηθεί, εμπειρογνώμονες που έχουν εμπειρία από παρόμοιες εμπειρίες ή διαφορές, όπως Γερμανο-Πολωνικές ή Γερμανο-Τσεχικές, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συναίνεση για αυτό.

Σχολιάζοντας τις συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας στη Σόφια, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας Krasimir Karakachanov δήλωσε χθες το βράδυ ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς σε θέματα που σχετίζονται με τη βουλγαρική ιστορία και την ταυτότητα όλων αυτών των ανθρώπων που ονομάζουμε μέρος μας κοινή ιστορία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani, σημείωσε ότι είδε μόνο μέρος της δήλωσης του Karakachanov στην οποία ανέφερε ότι η χώρα έχει τελεσίγραφο για την αποδοχή βουλγαρικών απαιτήσεων έως την Παρασκευή, και δήλωσε ότι η προεκλογική ατμόσφαιρα είναι ισχυρότερη από τους πολιτικούς και τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια προθεσμία.

Η επόμενη προθεσμία, όπως είπε, είναι η 17η Νοεμβρίου, όταν η σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών είναι, και εάν το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί μέχρι τότε, μένει να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο./ibna