Κοσσυφοπέδιο: Έντονη αντίδραση της ΥΠΕΞ για τη χρήση του όρου «Δημοκρατία» όταν αναφέρονται στη Σερβία

Κοσσυφοπέδιο: Έντονη αντίδραση της ΥΠΕΞ για τη χρήση του όρου «Δημοκρατία» όταν αναφέρονται στη Σερβία

Η επικεφαλής διπλωμάτης του Κοσσυφοπεδίου, Meliza Haradinaj-Stublla έκανε δημόσια έκκληση σε όλα τα θεσμικά όργανα της χώρας, να μην εκπροσωπούνται σε καμία περίπτωση χωρίς τα κρατικά σύμβολα.

Η Haradinaj έγραψε  στον λογαριασμό της στο Facebook, ότι πρόσφατα υπήρξαν τάσεις και εμμονές σε διάφορα φόρουμ, ότι ζητήθηκε από ανώτερους αξιωματούχους του Κοσσυφοπεδίου να αποφεύγουν να εμφανίζονται κοντά σε κρατικά σύμβολα, κατόπιν αιτήματος της Σερβίας, προκειμένου να εμποδιστεί η συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου σε εκδηλώσεις, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

«Ο σεβασμός του Συντάγματος και των ισχυόντων νόμων δεν είναι ζήτημα επιθυμίας! Ακόμη και η Συμφωνία των Βρυξελλών για την Περιφερειακή Εκπροσώπηση και Συνεργασία δεν απαγορεύει τη χρήση συμβόλων, το αντίθετο, επομένως το όνομα του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να είναι ίσο με όλα τα άλλα ονόματα των συμμετεχόντων κρατών και σε περίπτωση χρήσης των συμβόλων άλλων κρατών, οι διοργανωτές των συνεδριάσεων υποχρεούται να τοποθετήσουν τα σύμβολα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα και με σκοπό την ίση εκπροσώπηση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου. Όμως, αυτό δεν θα συμβεί χωρίς να μας ρωτήσετε ή χωρίς να σεβαστούμε τον εαυτό μας και την ύπαρξη του κράτους μας. Οι εκπρόσωποι του Κοσσυφοπεδίου, το οφείλουν σε οποιονδήποτε προσπαθεί να παρουσιάσει τη χώρα μας σε χαμηλότερο επίπεδο, να μην το αποδέχονται και να τονίζουν το γεγονός ότι η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο και δημοκρατικό κράτος των πολιτών της. Το κράτος του Κοσσυφοπεδίου αναγνωρίζεται από 117 χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις περισσότερες χώρες της περιοχής και πέραν αυτής, και είναι μέλος ειδικών υπηρεσιών του ΟΗΕ, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε πολλούς άλλους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς. Στις 22 Ιουλίου 2010, το Διεθνές Δικαστήριο επιβεβαίωσε τη νομιμότητα μας και τη νομιμότητα της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ενώ η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών χαιρέτισε την απόφαση γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου, με το ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2010», δήλωσε η Haradinaj .

Επιπρόσθετα η επικεφαλής της διπλωματίας του Κοσσυφοπεδίου σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο πώς ορισμένα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν τον όρο “Δημοκρατία” όταν αναφέρονται στη Σερβία, ακόμα και σε επίσημα και δημόσια έγγραφα.

Με την ευκαιρία αυτή, καλώ την Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου, και με ιδιαίτερη έμφαση στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Vetëvendosje, ότι όταν αλληλογραφείτε, να μην χρησιμοποιείται το όνομα “Δημοκρατία της Σερβίας”, ούτε όταν γράφετε διεθνείς επιστολές όπως συνέβη «χθες το βράδυ με τη δημοσίευση της επιστολής που στάλθηκε στον Αμερικανό εκλεγμένο Πρόεδρο Biden, όπου αναφέρθηκε η Σερβία ως Δημοκρατία», είπε.

«Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι αποτέλεσμα των αιώνων προσπαθειών και θυσιών του λαού μας για ελευθερία, ανεξαρτησία και δημοκρατία. Πολλές γενιές θυσιάστηκαν για το ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο κατέληξε στον ένδοξο πόλεμο του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Ως εκ τούτου, κάθε εκπρόσωπος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου έχει νομική και ηθική υποχρέωση να προστατεύει και να παρουσιάζει το κράτος με αξιοπρέπεια και με κανένα τρόπο να μην επιτρέπει την καταπάτηση των συμβόλων του. Θα παρουσιάσω αυτήν την πρόταση-οδηγία στην επόμενη συνάντηση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου», πρόσθεσε η Υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου./ibna