Ρουμανία: Aurescu και Stoltenberg συμπροήδρευσαν στην ετήσια διάσκεψη του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των όπλων

Ρουμανία: Aurescu και Stoltenberg συμπροήδρευσαν στην ετήσια διάσκεψη του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των όπλων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Bogdan Aurescu άνοιξε την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, την ετήσια διάσκεψη του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των όπλων, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, που πραγματοποιήθηκε σε υβριδική διαδικτυακή μορφή.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας, σε συνεργασία με τη Διεθνή Γραμματεία του ΝΑΤΟ, και στοχεύει να σηματοδοτήσει την 50ή επέτειο από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, πριν από την επόμενη Διάσκεψη Αξιολόγησης της Συνθήκης το 2021.

Στην ομιλία του, ο επικεφαλής της Ρουμανικής διπλωματίας τόνισε ότι η διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης από τη Ρουμανία αντικατοπτρίζει την ισχυρή δέσμευση της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς και στην τρέχουσα διεθνή αρχιτεκτονική για τον έλεγχο των όπλων, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στις αυξανόμενες απειλές για τη διεθνή ασφάλεια, ο Ρουμάνος υπουργός επανέλαβε την υποστήριξη της Ρουμανίας για αποτελεσματική πολυμέρεια και διεθνή συνεργασία και ζήτησε πρόοδο σε όλες τις πτυχές του ελέγχου των όπλων, του αφοπλισμού και της μη διάδοσης πυρηνικών, προκειμένου να ενισχυθεί η παγκόσμια ασφάλεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Bogdan Aurescu επιβεβαίωσε την ισχυρή πεποίθηση της Ρουμανίας ότι η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, της οποίας η έναρξη ισχύος έλαβε χώρα στις 5 Μαρτίου πριν 50 χρόνια, είναι το θεμέλιο της αρχιτεκτονικής του πυρηνικού αφοπλισμού και της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και την προώθηση των ειρηνικών χρήσεων της πυρηνικής ενέργειας.

Έτσι, επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευση της Ρουμανίας να τηρήσει και να διασφαλίσει την ακεραιότητα της Συνθήκης. «Μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους της, η Ρουμανία παραμένει βαθιά προσηλωμένη στην πλήρη τήρηση και εφαρμογή, με το γράμμα και το πνεύμα, των υφιστάμενων συμφωνιών για τον έλεγχο των όπλων, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο υπουργός Aurescu.

Ο Υπουργός της Ρουμανίας ζήτησε την από κοινού ευθύνη και προσπάθεια για την ενίσχυση της εφαρμογής της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση, συμπεριλαμβανομένης της προπαρασκευής της Διάσκεψης Αναθεώρησης της Συνθήκης του 2021, δηλώνοντας ότι «σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε αυξανόμενες απειλές, χρειαζόμαστε περισσότερα από ποτέ, μια ενοποιημένη προσέγγιση για τις απειλές διάδοσης και ασφάλειας».

Σε αυτό το πλαίσιο, επικαλέστηκε, ως συγκεκριμένη εθνική συμβολή στην υποστήριξη ορισμένων θετικών αποτελεσμάτων της επόμενης Διάσκεψης Αξιολόγησης, τη συμπροεδρία από τη Ρουμανία, μέσω του Ρουμάνου Υπουργού Εξωτερικών, μεταξύ 10 και 14 Φεβρουαρίου 2020, στη Βιέννη, της Διεθνούς Διάσκεψης σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια (ICONS 2020), η οποία επιβεβαίωσε εκ νέου τους στόχους της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων: μη  διάδοση πυρηνικών, πυρηνικός αφοπλισμός και ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας για τη συνδιοργάνωση και τη διοργάνωση της εκδήλωσης από τη Ρουμανία, σε ιδιαίτερες συνθήκες. Το κύριο μήνυμα του ανώτερου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ επικεντρώθηκε στην ανάγκη να ακολουθηθούν με ύψιστη προτεραιότητα οι πτυχές του ελέγχου των όπλων και του αφοπλισμού, με ισορροπημένο, αμοιβαίο και επαληθεύσιμο τρόπο. «Σε μια εποχή που οι απειλές για την ασφάλειά μας είναι πιο περίπλοκες και πιο απρόβλεπτες από ποτέ, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό πυρηνικό αποτρεπτικό σε συνδυασμό με τον αποτελεσματικό έλεγχο των όπλων για να διατηρήσουμε την ειρήνη και την ελευθερία μας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας. του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που φιλοξένησε η Ρουμανία./ibna