Κοσσυφοπέδιο: Αθώος δήλωσε και ο Kadri Veseli

Κοσσυφοπέδιο: Αθώος δήλωσε και ο Kadri Veseli

Ο πρώην ανώτερος διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA), Kadri Veseli, παραδέχθηκε ότι δεν είναι ένοχος για κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου στον πόλεμο εναντίον της Σερβίας, αφού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα Ειδικά Επιμελητήρια του Κοσσυφοπεδίου στη Χάγη την Τρίτη.

«Έχω διαβάσει όλες τις κατηγορίες του κατηγορητηρίου και μου επιτρέπουν να πω με πλήρη σιγουριά ότι είμαι αθώος», είπε ο Veseli. Το κατηγορητήριο εναντίον του πρώην ηγέτη του Δημοκρατικού κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK), Kadri Veseli, επιβεβαιώθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020. Συνελήφθη από την Ειδική Εισαγγελία στις 5 Νοεμβρίου 2020 και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις κράτησης των Ειδικών Επιμελητηρίων του Κοσσυφοπεδίου στη Χάγη την ίδια ημέρα. Το κατηγορητήριο κατηγορεί τον Kadri Veseli, για διάφορες μορφές ποινικής ευθύνης, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο δικηγόρος του Veseli, Ben Emmerson, ο οποίος εμφανίστηκε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης στην πρώτη δημόσια ακρόαση, δήλωσε ότι θα ζητήσει ο πελάτης του να απελευθερωθεί από την κράτηση εν αναμονή της δίκης. Είπε επίσης ότι ο πελάτης του δεν συνελήφθη όπως ισχυρίστηκε ο προδικαστικός δικαστής, αλλά παραδόθηκε οικειοθελώς μετά από συμφωνία./ibna