Β-Ε: Υπέγραψε το έγγραφο της Διαδικασίας του Βερολίνου η Turković

Β-Ε: Υπέγραψε το έγγραφο της Διαδικασίας του Βερολίνου η Turković

Στη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των Βαλκανίων και της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, η Υπουργός Εξωτερικών στο Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε Bisera Turković υπέγραψε το κείμενο της Διαδικασίας του Βερολίνου που κηρύσσει την ένταξη της Β-Ε στη νέα κοινή περιφερειακή αγορά και την Πράσινη Ατζέντα των Βαλκανίων.

«Μόλις υπέγραψα τα έγγραφα της Διαδικασίας του Βερολίνου εξ ονόματος της Β-Ε, σύμφωνα με τα οποία η Β-Ε εντάσσεται στη νέα Κοινή Περιφερειακή Αγορά και την Πράσινη Ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ολόκληρη η περιοχή μας αποδέχεται τα πρότυπα της κοινής αγοράς της ΕΕ και επιταχύνει την πορεία της προς την ΕΕ. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί», έγραψε στο Twitter η Turković.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η περιφερειακή οικονομική κοινότητα θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Το σχέδιο στοχεύει στη μείωση των διασυνοριακών τραπεζικών τελών, στην άρση των εμπορικών φραγμών, στον συντονισμό των επενδυτικών πολιτικών, στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων σε ολόκληρη την περιοχή και στην προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Χθες το βράδυ, μετά από πρόταση του προέδρου Zoran Tegeltija, το Συμβούλιο Υπουργών ενέκρινε τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Σόφιας, συνοδευόμενα από έξι έγγραφα που εδραιώνουν τη συνεργασία στα Βαλκάνια και δίνουν μια νέα διάσταση στις σχέσεις μεταξύ της περιοχής και της ΕΕ, υπό την αιγίδα της Διαδικασίας του Βερολίνου. Εγκρίθηκε μια επείγουσα τηλεφωνική συνεδρία για την υπογραφή ορισμένων εγγράφων απαραίτητων για την πορεία της Β-Ε στην ΕΕ.

Η έγκριση της δήλωσης για την κοινή περιφερειακή αγορά, το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της κοινής περιφερειακής αγοράς 2021-2024, τα συμπεράσματα του προέδρου από τη συνεδρίαση των υπουργών υγείας στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, τα συμπεράσματα του προέδρου από τη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου και τα συμπεράσματα της υπουργικής συνάντησης για την ένταξη των Ρομά επικυρώθηκαν. /ibna