Κροατία: Έρευνα για την ευρωπαϊκή συνενοχή στη βία κατά των μεταναστών και των προσφύγων στα κροατικά σύνορα

Κροατία: Έρευνα για την ευρωπαϊκή συνενοχή στη βία κατά των μεταναστών και των προσφύγων στα κροατικά σύνορα

Το Γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την πιθανή αποτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διασφαλίσει ότι οι κροατικές αρχές σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα κατά τη διεξαγωγή συνοριακών επιχειρήσεων χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ εναντίον μεταναστών και προσφύγων.

«Με την πάροδο των ετών, η Διεθνής Αμνηστία (AI) και άλλοι οργανισμοί έχουν τεκμηριώσει πολλές παραβιάσεις, όπως ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια μεταναστών και αιτούντων άσυλο από την κροατική αστυνομία, των οποίων οι μισθοί ενδέχεται να έχουν πληρωθεί από κοινοτικά κονδύλια. Η σημερινή ανακοίνωση για έρευνα του Διαμεσολαβητή της ΕΕ σχετικά με το πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε τη συνέχιση της χρήσης των πόρων χωρίς να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση αυτών των κατάφωρων καταχρήσεων και για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι», δήλωσε η Eve Geddie, διευθύντρια των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων της Διεθνούς Αμνηστίας, σχολιάζοντας την απόφαση.

«Συνεχίζοντας τη χρηματοδότηση συνοριακών επιχειρήσεων και δίνοντας το πράσινο φως για την ένταξη της Κροατίας στον χώρο Σένγκεν, η Επιτροπή παραιτήθηκε από τις ευθύνες της να παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η βοήθεια της ΕΕ και έστειλε ένα επικίνδυνο μήνυμα ότι οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορούν να συνεχιστούν χωρίς να τίθενται ερωτήματα», πρόσθεσε η ίδια.

Η καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας για το Σεπτέμβριο του 2020, η οποία πυροδότησε την έρευνα, υποστήριξε ότι η Επιτροπή παραβλέπει τις αναφορές επίμονων καταχρήσεων. Αποκάλυψε επίσης ότι η Επιτροπή απέτυχε να δημιουργήσει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης για να διασφαλίσει ότι τα συνοριακά μέτρα της Κροατίας, πολλά από τα οποία χρηματοδοτήθηκαν μέσω βοήθειας έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, συμμορφώνονται με τα θεμελιώδη δικαιώματα.

«Ελπίζουμε ότι η έρευνα του Διαμεσολαβητή θα ωθήσει την Επιτροπή να αναλάβει δράση για να διασφαλίσει ότι η βοήθεια της ΕΕ για συνοριακές επιχειρήσεις δεν θα επιτρέψει περαιτέρω βία και κακομεταχείριση εναντίον ανδρών, γυναικών και παιδιών στα σύνορα της Ευρώπης».

Η Διεθνής Αμνηστία στο δελτίο τύπου ανέφερε ότι το Γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέτυχε να διασφαλίσει τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο πλαίσιο των επιχειρήσεων διαχείρισης συνόρων που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους.

Η Κροατία είναι δικαιούχος άνω των 108 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Ταμείου Ασύλου (AMIF) της ΕΕ και έχει λάβει επιπλέον 23,3 εκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων από το 2017, συμπεριλαμβανομένων των μισθών των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα για παράνομες επιστροφές και κακοποίηση μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

Πολλές αναφορές τα τελευταία τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, αποκάλυψαν πώς η κροατική αστυνομία επιτίθεται συνήθως σε άνδρες, γυναίκες και εφήβους που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα, καταστρέφουν τα υπάρχοντά τους, ενώ οι άνθρωποι μερικές φορές απογυμνώνονται από τα ρούχα και τα παπούτσια τους και αναγκάζονται να περπατήσουν για ώρες μέσα από χιόνι και παγωμένα κρύα ποτάμια.

Τον Οκτώβριο, υπενθυμίζει η Διεθνής Αμνηστία, το Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων τεκμηρίωσε σειρά περιπτώσεων βάναυσης ξυλοδαρμού, βασανιστηρίων, ταπείνωσης και υπόθεσης σεξουαλικής επίθεσης ανδρών και παιδιών που συνελήφθησαν εντός της κροατικής επικράτειας, προκαλώντας εκκλήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε η Κροατία να διερευνήσει τα περιστατικά./ibna