Ελλάδα: Ολόκληρη η επιστολή Τσίπρα στον Biden

Ελλάδα: Ολόκληρη η επιστολή Τσίπρα στον Biden

“Αγαπητέ κύριε Εκλεγμένε-Πρόεδρε,

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εκλογή σας ως τον 46ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Είμαι πεπεισμένος ότι η 20η Ιανουαρίου θα σηματοδοτήσει μια νέα μέρα, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τον κόσμο και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της.

Η εκλογή σας σηματοδοτεί μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση των διεθνών θεσμών και της πολυμερούς διπλωματίας, ιδίως όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και τον έλεγχο των όπλων, την προστασία του διεθνούς δικαίου και την ενίσχυση μιας ισορροπημένης σχέσης ΗΠΑ-ΕΕ.

Επιπλέον, η φιλία, η εμπειρία και η υποστήριξή σας – που διαρκεί 45 χρόνια – για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, για την ελληνοαμερικανική κοινότητα και για την επανένωση της Κύπρου με βάση μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αποτελούν μια σταθερή βάση για περαιτέρω βήματα σε όλους αυτούς τους τομείς, καθώς και για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την περιοχή.

Εγώ, ως Πρωθυπουργός τότε, καθώς και ο ελληνικός λαός, θυμάμαι καλά την υποστήριξη που έδωσε ο Πρόεδρος Obama και εσείς ως αντιπρόεδρος, την περίοδο 2015-2016, όταν οι Έλληνες προσπαθούσαν να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση και να αφήσουν πίσω τη λιτότητα. Θυμάμαι καλά τα λόγια του Προέδρου Obama εδώ στην Αθήνα, στο τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό, υπερασπιζόμενος τα δημοκρατικά ιδανικά και υπογραμμίζοντας ότι: «Επειδή οι δημοκρατίες μας είναι χωρίς αποκλεισμούς, είμαστε σε θέση να καλωσορίσουμε ανθρώπους και πρόσφυγες που έχουν ανάγκη τις χώρες μας. Η γενναιοδωρία του ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες που φτάνουν στις ακτές σας έχει εμπνεύσει τον κόσμο.» Τέλος, θυμάμαι τη σημασία που αποδίδατε στη συμφωνία Πρεσπών για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος με τη Βόρεια Μακεδονία, στη συνάντησή μας τον Φεβρουάριο του 2019 στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, πιστεύω ακράδαντα ότι η «εντολή σας για δράση» υπογραμμίζει την αυτοπεποίθηση, την προοδευτική ηγεσία που χρειαζόμαστε στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να ενισχύσουμε τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την αντιμετώπιση του συστημικού ρατσισμού , την υποστηρίξει του κράτους δικαίου και την προωθήσει της ισότητας, των δικαιωμάτων των φύλων και την κοινωνική δικαιοσύνη.”

Αλέξης Τσίπρας

Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Πρώην Πρωθυπουργός/ibna