Κοσσυφοπέδιο: Αβάσιμες έκρινε τις κατηγορίες ο Thaci δηλώνοντας αθώος

Κοσσυφοπέδιο: Αβάσιμες έκρινε τις κατηγορίες ο Thaci δηλώνοντας αθώος

Ο πρώην Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci δήλωσε αθώος για όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου που ασκήθηκαν εναντίον του κατά την πρώτη του εμφάνιση ενώπιον δικαστή, αφού συνελήφθη στη Χάγη.

Ο Thaci, ο οποίος ηγήθηκε των επιχειρήσεων κατά των σερβικών δυνάμεων το 1998-99 ως διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, αντιμετωπίζει 10 κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

«Εντιμότατε το κατηγορητήριο είναι εντελώς αβάσιμο και δηλώνω αθώος», είπε τη Δευτέρα, μετά την ανάγνωση των κατηγοριών.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης Dennis Hopper είπε ότι θα ζητήσει o Thaci να αφεθεί ελεύθερος εν αναμονή της δίκης.

Επιπροσθέτως ο Dennis Hopper απευθύνθηκε στην έδρα όσον αφορά τις κατηγορίες για εμπορία οργάνων, που δεν αναγνώστηκαν, αλλά ήταν κύρια κατηγορία για τη σύσταση των κατηγοριών και του δικαστηρίου.

Ο Thaci ήταν ο πολιτικός αρχηγός του επαναστατικού Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA), μιας αλβανικής εθνοτικής ομάδας που πολεμούσε τις σερβικές δυνάμεις για την ανεξαρτησία της νότιας επαρχίας σε μια σύγκρουση όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000.

Ο Hashim Thaci καθώς και οι Kadri Veseli, Rexhep Selimi και Jakup Krasniqi έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, βασανιστηρίων, παράνομης κράτησης, εξαναγκασμένων εξαφανίσεων και διώξεων, που διαπράχθηκαν μεταξύ 1998 και 1999.

Το κατηγορητήριο τους κατηγορεί για «μια ευρεία ή συστηματική επίθεση εναντίον του άμαχου πληθυσμού», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πιστεύεται ότι συνεργάζονταν με Σερβικές δυνάμεις ή δεν συνεργάζονταν με το KLA.

Ο Thaci έχει επανειλημμένα διακηρύξει την αθωότητά του και ισχυρίζεται ότι το διεθνές σύστημα δικαιοσύνης «ξαναγράφει ιστορία» για τη σύγκρουση.

Την περασμένη Πέμπτη ο Thaci δήλωσε την παραίτηση του από τη θέση του Προέδρου, για να «προστατεύσει την ακεραιότητα» του θεσμού./ibna