Παιδιά Τούρκων μεταναστών και Έλληνας της Εβραϊκής Κοινότητας πίσω από το εμβόλιο Covid-19 της Pfizer

Παιδιά Τούρκων μεταναστών και Έλληνας της Εβραϊκής Κοινότητας πίσω από το εμβόλιο Covid-19 της Pfizer

Η Pfizer και ο Γερμανικός συνεργάτης της BioNTech ανακοίνωσαν ότι το πειραματικό τους εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη του Covid-19. Πίσω από το εμβόλιο, ωστόσο, υπάρχει μια υποτιμημένη «ομάδα όνειρο» παιδιών Τούρκων μεταναστών.

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από κοινού από την Pfizer και την BioNTech έχει 90% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη μολύνσεων Covid-19 στις τρέχουσες δοκιμές της φάσης 3, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες.

Η δήλωση τη Δευτέρα κυκλοφόρησε καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε όλον τον κόσμο ανάγκασαν πολλά εκατομμύρια ανθρώπους να επιστρέψουν στους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις, προκαλώντας περαιτέρω ζημιά στις ήδη κατεστραμμένες οικονομίες.

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές και οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο μετά την ανακοίνωση.

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι αναμένουν να παρέχουν έως και 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου παγκοσμίως το 2020 και έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021.

«Το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων από τη δοκιμή εμβολίων της φάσης 3 για τον Covid-19 παρέχει τις αρχικές αποδείξεις για την ικανότητα του εμβολίου μας να αποτρέπει το Covid-19″, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla. Ο 58χρονος Albert Bourla είναι Έλληνας από την Εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και σπούδασε στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

«Είμαστε ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στο να παρέχουμε στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μια απαραίτητη ανακάλυψη για να βοηθήσουμε να τερματίσουμε αυτήν την παγκόσμια κρίση υγείας», είπε.

«Φτάνουμε σε αυτό το κρίσιμο ορόσημο στο πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίων σε μια εποχή που ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο».

Τα θετικά στοιχεία για το εμβόλιο BioNTech και Pfizer είναι, ωστόσο, μια απίθανη επιτυχία για ένα παντρεμένο ζευγάρι, πίσω από τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους για να εκμεταλλευτούν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του καρκίνου.

Από ταπεινή ρίζα ως γιος ενός Τούρκου μετανάστη που εργάζεται σε ένα εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech Ugur Sahin, 55 ετών, πλέον συγκαταλέγεται στους 100 πλουσιότερους Γερμανούς, μαζί με τη σύζυγό του και το συνάδελφο μέλος του διοικητικού συμβουλίου Oezlem Tuereci, 53 ετών, σύμφωνα με την εβδομαδιαία Welt am Sonntag.

Η αγοραία αξία της BioNTech που είναι εισηγμένη στο Nasdaq, την οποία συνέστησε το ζευγάρι, είχε φτάσει τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια από το κλείσιμο της Παρασκευής, από 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο, με την εταιρεία να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μαζική ανοσοποίηση κατά του κορωνοϊού.

«Παρά τα επιτεύγματά του, δεν άλλαξε ποτέ από το να είναι απίστευτα ταπεινός και πρόσχαρος¨, δήλωσε ο Matthias Kromayer, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων MIG AG, των οποίων τα κεφάλαια υποστήριξαν τη BioNTech από την ίδρυσή της το 2008.

Πρόσθεσε ότι ο Sahin συνήθως πήγαινε σε επαγγελματικές συναντήσεις φορώντας τζιν και κουβαλούσε το κράνος ποδηλάτου και το σακίδιο μαζί του.

Ο Sahin εργάστηκε με επιμονή στο παιδικό του όνειρο για να σπουδάσει ιατρική και να γίνει γιατρός, ενώ δούλευε σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Κολωνία και στη νοτιοδυτική πόλη του Homburg, όπου συνάντησε την Tuereci κατά την πρώιμη ακαδημαϊκή του καριέρα.

Η Tuereci, κόρη ενός Τούρκου γιατρού που είχε μεταναστεύσει στη Γερμανία, είπε σε συνέντευξη στα ΜΜΕ ότι ακόμη και την ημέρα του γάμου τους, και οι δύο πέρασαν χρόνο σε εργαστηριακή εργασία.

Η τύχη της BioNTech γύρισε όταν ο Sahin τον Ιανουάριο βρήκε ένα επιστημονικό έγγραφο σχετικά με το νέο ξέσπασμα κορωνοϊού στην κινεζική πόλη Wuhan και τον εντυπωσίασε πόσο μικρό ήταν το βήμα από τα αντικαρκινικά φάρμακα mRNA έως τα ιικά εμβόλια που βασίζονται στο mRNA.

Η BioNTech ανέθεσε γρήγορα περίπου σε 500 υπαλλήλους να εργαστούν σε διάφορες πιθανές ενώσεις, κερδίζοντας τον φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer και τον κινέζο φαρμακοποιό Fosun ως συνεργάτες τον Μάρτιο.

Ο Sahin δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τη Δευτέρα ότι η ανάγνωση ισοδυναμούσε με “εξαιρετικό ποσοστό επιτυχίας”, αλλά ότι δεν γνώριζε νωρίτερα πόσο δύσκολο θα ήταν το έργο συνολικά./ibna