Τουρκία: Ο Lutfi Elvan νέος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών μετά την παραίτηση Albayrak

Τουρκία: Ο Lutfi Elvan νέος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών μετά την παραίτηση Albayrak

Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan διόρισε τον βετεράνο πολιτικό Lutfi Elvan ως το νέο Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, μετά την παραίτηση του Berat Albayrak νωρίτερα τη Δευτέρα.

Ο Elvan ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Προγραμματισμού του Κοινοβουλίου και είναι μέλος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας από το 2007.

Ο 58χρονος Elvan ήταν υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Υποδομών μεταξύ 2013-2015 και υπουργός Ανάπτυξης μεταξύ 2016-2018.

Ο Elvan έχει πτυχίο εξόρυξης από τη Σχολή Μεταλλείων του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, μεταπτυχιακό στις επιχειρήσεις εξόρυξης και έρευνας από το Πανεπιστήμιο Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεύτερο μεταπτυχιακό στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Delaware που εδρεύει στις ΗΠΑ. Κατείχε επίσης διάφορες θέσεις σε διεθνή ιδρύματα όπως ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, ο Διευθυντής Επικοινωνιών της Τουρκίας Fahrettin Altun εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις υπηρεσίες του Albayrak και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον αντικατάσταση του τελευταίου.

«Εκφράζω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου στον Δρ Berat Albayrak για τις πολύτιμες υπηρεσίες του κατά τη διάρκεια της θητείας του τόσο στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας, και εύχομαι επιτυχία στον κ. Lutfi Elvan στη νέα του θέση, ο οποίος διορίστηκε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών», δήλωσε ο Altun .

Ο Berat Albayrak παραιτήθηκε για λόγους υγείας, όπως δήλωσε η Τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών τη Δευτέρα, κάτι περισσότερο μετά από 24 ώρες μετά την έκπληξη της ανακοίνωσης παραίτησης του Albayrak στo Instagram.

«Μετά την εξέταση του Προέδρου, το αίτημα του υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών Berat Albayrak έγινε αποδεκτό», ανέφερε σε δήλωση η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Προεδρίας.

Ο 42χρονος Albayrak, είναι παντρεμένος με την μεγαλύτερη κόρη του Erdogan Esra και ήταν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών από το 2018 και υπουργός Ενέργειας από το 2015 έως το 2018.

«Αφού υπηρέτησα σε υπουργικές θέσεις για σχεδόν πέντε χρόνια, πήρα την απόφαση να μην συνεχίσω το καθήκον μου [ως υπουργός Οικονομικών] λόγω ζητημάτων υγείας», δήλωσε ο Berat Albayrak την Κυριακή σε δήλωση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram

Οι νεοεισερχόμενοι συνάδελφοι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη του στόχου «μεγάλη και ισχυρή Τουρκία» πιο αποφασιστικά και με πιο σταθερά βήματα υπό την ηγεσία του Προέδρου Erdogan, πρόσθεσε./ibna