Ρουμανία: Άγνωστες οι βουλές της Exxon Mobil

Ρουμανία: Άγνωστες οι βουλές της Exxon Mobil

Ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός, Ludovic Orban, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή “δεν είναι γνωστές με ακρίβεια” οι προθέσεις της Exxon Mobil, όσον αφορά στα σχέδια εξόρυξης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα (Neptun), όμως οι ρουμανικές Αρχές επιθυμούν το ζήτημα αυτό να αποσαφηνιστεί το συντομότερο δυνατό, διότι στόχος τους είναι να στηρίξουν την έναρξη εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.

Η Exxon έχει στην κατοχή της το 50% των μετοχών του consortium που κέρδισε το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης, όμως κατά πληροφορίες επιθυμεί να αποσυρθεί.

Το ποσοστό της EXXON στο Project Neptun ενδιαφέρεται να αποκτήσει η κρατική Romgaz, συνεταιριζόμενη κατ’ αυτόν τον τρόπο με την OMV Petrom που κατέχει το υπόλοιπο 50%. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας,  Virgil Popescu, η ρουμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάριο για την απόκτηση ολόκληρου του μεριδίου του 50% που κατέχει η Exxon, οπότε η Romgaz με την Petrom (50%) να εξορύξουν το φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα.

Στο μεταξύ, η Ρουμανική Transgaz προχωρά τον διαγωνισμό για την κατασκευή του αγωγού που θα συνδέει το Podişor με την Tuzla, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban χθες βράδυ, στην τηλεόραση  B1 Tv. Επίσης διευκρίνισε ότι εντός του έτους θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου BRUA στο ρουμανικό έδαφος. (Ο αγωγός θα συνδέει τη Βουλγαρία με τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία).

Ενδιαφέρον δείχνουν οι ρουμανικές Αρχές και για το άλλο project της Transgaz, στο οποίο εμπλέκεται ο αμερικανικός όμιλος  Carlyle.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Hotnews.ro, ενδιαφέρον για το μερίδιο του 50% της Exxon έχει εκδηλώσει και η ρωσική Lukoil.

Από την άλλη πλευρά, πηγές της αγοράς δήλωσαν στο G4media, ότι η Lukoil ενδιαφέρεται να πωλήσει το μερίδιό της στην περίμετρο EX-30-Trident της Μαύρης Θάλασσας και έχει αποστείλει σχετική επιστολή σε παίκτες της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα η ιστοσελίδα αναφέρει ότι η Lukoil απέστειλε επιστολή υπογεγραμμένη από τον μάνατζερ Andrey Kupriyanov,  με την οποία πληροφορεί τους αποδέκτες ότι προτίθεται να πωλήσει το μερίδιό της 87,8% στο Trident. Το υπόλοιπο 12,2% των δικαιωμάτων παραχώρησης κατέχει η Romgaz.

Η Lukoil αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία./ibna