Βόρεια Μακεδονία: Δεν θα ταξιδέψει στη Σόφια ο Zaev. Στη δημοσιότητα το non paper που αποδέχτηκε η Σόφια και μετά απέρριψε

Βόρεια Μακεδονία: Δεν θα ταξιδέψει στη Σόφια ο Zaev. Στη δημοσιότητα το non paper που αποδέχτηκε η Σόφια και μετά απέρριψε

Άγνωστο παραμένει ακόμα εάν ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev θα μεταβεί αύριο στη Βουλγαρία για την Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, υπό την κοινή προεδρία Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι δύο πρωθυπουργοί, Zoran Zaev και Boyko Borissov, θα έχουν ξανά τηλεφωνική συνομιλία για να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες για το αύριο καθώς δεν αποκλείεται η πιθανότητα βέτο της Βουλγαρίας για το πλαίσιο διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία. Είναι όλο και πιο σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση τετ-α-τετ, επειδή ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας εξακολουθεί να νοσηλεύεται από Covid-19.

Εν τω μεταξύ ο Αυστριακός δημοσιογράφος Christian Verschutz, δημοσίευσε ένα non paper στο οποίο όπως ισχυρίζεται συμφωνήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Υπουργική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, με την συμμετοχή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel, να μην τεθεί θέμα για την μακεδονική ταυτότητα, γλώσσα και ιστορία.

Ο γνωστός Αυστριακός δημοσιογράφος Christian Verschutz από την αυστριακή κρατική τηλεόραση ORF δημοσιοποίησε σήμερα ότι στη συνάντηση την περασμένη Δευτέρα στο Βερολίνο, η Ekaterina Zaharieva, ο Nikola Dimitrov και ο Bujar Osmani, με τη μεσολάβηση των Heiko Maas και Michael Roth, συμφώνησαν σε ένα non paper για την απομάκρυνση του Βουλγαρικού βέτο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Βόρεια Μακεδονία, αλλά στη συνέχεια για ανεξήγητους λόγους η Σόφια το απέρριψε και επέστρεψε στη προηγούμενη θέση της για τη χρήση βέτο.

Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, τα Σκόπια συμφωνούν να ανακοινώσουν επίσημα στα κράτη μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ ότι η σύντομη μορφή του ονόματος του κράτους “Βόρεια Μακεδονία” αναφέρεται μόνο στην πολιτική οντότητα της “Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”. Στη συνέχεια, ότι η Βουλγαρία διατηρεί το δικαίωμα να επισυνάψει τη μονομερή της δήλωση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν πρόκειται για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις διαπραγματεύσεις (35η, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev). Στη συνέχεια, η Γερμανία θα προτείνει στο Συμβούλιο της ΕΕ να σημειώσει τη θέση της Σόφιας σχετικά με τη μακεδονική γλώσσα κι ότι όταν αναφέρεται είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας, και τα Σκόπια από την πλευρά τους να δηλώσουν επίσημα ότι η γλώσσα κωδικοποιήθηκε το 1945. Η Βόρεια Μακεδονία ανέκαθεν δήλωνε σε όλες τις δεκαετίες ότι η μακεδονική λογοτεχνική γλώσσα κωδικοποιήθηκε το 1945.

Ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το non paper δίνεται στο έργο της κοινής ιστορικής επιτροπής. Η Γερμανική Προεδρία θέλει να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει μέχρι στιγμής, και το Βερολίνο είναι έτοιμο να βοηθήσει με το έργο της «κοινοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τις μεθόδους εργασίας»./ibna