Β-Ε: Στα “σχοινιά” οι εξαγωγείς μετά τα νέα μέτρα εντός ΕΕ

Β-Ε: Στα “σχοινιά” οι εξαγωγείς μετά τα νέα μέτρα εντός ΕΕ

Τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ήταν χαμηλότερες κατά 1,1 δισεκατομμύρια BAM σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε το Επιμελητήριο Εξωτερικού Εμπορίου (STK) της Β-Ε.

Την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ανήλθαν σε 7,8 δισεκατομμύρια BAM, αν και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισάγουν και πάλι πιο περιοριστικά μέτρα. Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει νέα προβλήματα για τους εξαγωγείς από τη Β-Ε, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί τεράστιες απώλειες.

Το Επιμελητήριο Εξωτερικού Εμπορίου της Β-Ε επισημαίνει ότι η οικονομία της Β-Ε σημείωσε μικρή ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο, ωστόσο τα νέα μέτρα στις ευρωπαϊκές χώρες καλλιεργούν και πάλι αβεβαιότητα στον τομέα των εξαγωγών.

“Το αποτέλεσμα των τρέχοντων γεγονότων και η αβεβαιότητα που απειλούν τους εξαγωγείς μας είναι η αδυναμία βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού επιχειρήσεων, κάτι που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες χρηματοδότησης”, υποστηρίζει το STK.

Όπως επισημαίνει, αυτή η κατάσταση δεν άφησε κανέναν άθικτο. Οι οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές καταγράφουν μεγάλες απώλειες καθώς τα ποσοστά των εσόδων μειώνονται και, εάν τα αυστηρά μέτρα παραμείνουν, θα μπορούσαν να διογκωθούν ακόμη περισσότερο. Το Επιμελητήριο υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους εξαγωγείς αυτή τη στιγμή έγκειται στους πολυάριθμους υγειονομικούς και ιατρικούς ελέγχους, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί σε πολλές χώρες.

“Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των μεταφερόμενων επιβατών μειώθηκε κατά σχεδόν 83% σε ετήσια βάση, ενώ ο αριθμός των αερολιμένων καταγράφει μείωση 77,8%”, δήλωσε το STK στο Klix.ba.

Σε αντίθεση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς το παρόν δεν υπάρχουν προβλήματα με τις χώρες της περιοχής, και κατά συνέπεια οι εξαγωγές προς αυτές τις χώρες πραγματοποιούνται χωρίς σημαντικά κωλύματα.

Ο τεράστιος διοικητικός εξοπλισμός όγκος σε αυτήν την κατάσταση αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στη διευκόλυνση των εξαγωγικών διαδικασιών και στη λήψη κατάλληλων μέτρων.

“Πολλές φορές, οι πρωτοβουλίες και τα αιτήματά μας εκτελούνται με μεγάλη καθυστέρηση λόγω του διοικητικού συστήματος της Β-Ε”, αναφέρει το STK, προσθέτοντας ότι έχουν αποσταλεί έως τώρα 40 πρωτοβουλίες που σχετίζονται με εξαγωγείς, με 33 από αυτές να έχουν εγκριθεί. /ibna

(1 BAM = 0,511292 EUR)