Κροατία: Αισόδοξος ο επικεφαλής επιδημιολόγος σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού

Κροατία: Αισόδοξος ο επικεφαλής επιδημιολόγος σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος στην Κροατία Krunoslav Capak δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την άνοδο των κρουσμάτων COVID-19 στη χώρα επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η ανοδική τάση αναχαιτίζεται.

Σε διάστημα τριών εβδομάδων έως τις 2 Νοεμβρίου, σημειώθηκε αλλαγή 90% έως 100% στις εβδομαδιαίες νέες περιπτώσεις, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου της εθνικής ομάδας αντιμετώπισης του COVID-19. «Σε μία εβδομάδα, οι αριθμοί μας αυξήθηκαν κατά 100%, ενώ τώρα σημειώνουμε άλμα 4,2%. Αυτό μας δίνει ελπίδα ότι η αύξηση σταματά και ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί».

«Σε διάστημα 14 ημερών, καταγράφονται 750,4 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους, αναλογία αρκετά υψηλή, η οποία μάς κατατάσσει 22ους από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες. Το ποσοστό θνησιμότητας από την αρχή της επιδημίας είναι 184,5 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, το οποίο μας τοποθετεί στην 13η θέση σε ολόκληρη την ΕΕ, ακριβώς στη μέση, κάτι που είναι καλό», δήλωσε ο Capak.

«Ελπίζουμε ότι οι αριθμοί θα σταματήσουν να αυξάνονται και η καμπύλη θα εξομαλυνθεί. Το γεγονός ότι ο αριθμός βρίσκεται σε στασιμότητα δεν επιτρέπει εφησυχασμό όσον αφορά την τήρηση των μέτρων, διότι η αυστηρή τήρηση των προδιαγραφόμενων επιδημιολογικών μέτρων είναι καθοριστικής σημασίας για τη στασιμότητα του αριθμού κρουσμάτων», προσέθεσε ο επικεφαλής του Κροατικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Όπως αναφέρει η HINA, τις τελευταίες 24 ώρες, η Κροατία κατέγραψε 1.529 νέα περιστατικά κορωνοϊού και 38 θανάτους. Ο αριθμός των ενεργών περιστατικών είναι 14.952, συμπεριλαμβανομένων 1.451 νοσηλευόμενων ασθενών, εκ των οποίων οι 142 βρίσκονται σε αναπνευστήρες.

Από τις 25 Φεβρουαρίου, όταν καταγράφηκε η πρώτη περίπτωση στην Κροατία, έχουν επιβεβαιωθεί 68.776 κρούσματα. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 832, ενώ 53.002 έχουν αναρρώσει, συμπεριλαμβανομένων 2.227 τις τελευταίες 24 ώρες. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 564.686 έλεγχοι, συμπεριλαμβανομένων 5.670 τις τελευταίες 24 ώρες. Επί του παρόντος, 28.122 άτομα παραμένουν σε αυτο-απομόνωση.

Ο Capak είπε ότι τα πιο ελπιδοφόρα σημάδια σχετικά με την κατάσταση της πανδημίας έρχονται από την κομητεία Istria, παρά το πλήθος των πρόσφατα επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, ενώ η εικόνα φαίνεται μάλλον δυσμενής στις κομητείες Varaždin και Međimurje.
Η Κροατία δεν έχει φτάσει το όριο δοκιμών PCR και οι περισσότερες χώρες αρχίζουν να χρησιμοποιούν δοκιμές υψηλού αντιγόνου, οι οποίες δεν είναι απολύτως ακριβείς, αλλά απαιτούνται μόνο 10 λεπτά για τη χορήγησή τους.

«Αυτές οι εξετάσεις χρησιμοποιούνται τώρα μόνο για ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα και ακυρώνουμε ψευδώς αρνητικά τεστ στέλνοντάς τα όλα για έλεγχο PCR. Δεν υπάρχει στρατηγική που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον εντοπισμό νέων περιπτώσεων», δήλωσε ο Capak.

Όσον αφορά τον υψηλό αριθμό θανάτων, είπε ότι οφείλεται στον υψηλότερο αριθμό νέων μολύνσεων.

Σχολιάζοντας την εκτίμηση του επιστήμονα Ivan Đikić για 1.500 θανάτους μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, ο Capak είπε ότι ήταν έκπληκτος γιατί δεν ήταν σίγουρος αν ο Đikić αναφερόταν στο συνολικό αριθμό των νεκρών ή στον μηνιαίο αριθμό. «Σχολίασα ότι ο αριθμός ήταν υπερβολικός. Εάν ο αριθμός των λοιμώξεων συνεχίσει να παραμένει στάσιμος, ο αριθμός των θανάτων θα μειωθεί επίσης». /ibna