Μαυροβούνιο: Εμπόδια στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης λόγο COVID-19

Μαυροβούνιο: Εμπόδια στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης λόγο COVID-19

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την επιδημία κορωνοϊού στο Μαυροβούνιο, η κατάσταση δεν καλυτερεύει και απαιτούνται νέα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε αρκετές πόλεις του Μαυροβουνίου, προκειμένου να μειωθεί η κυκλοφορία του πληθυσμού και η εξάπλωση της επιδημίας, ενώ απαγορεύθηκαν όλες οι μεγάλες συγκεντρώσεις και εισήχθησαν ειδικά μέτρα.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο ηγέτης του κινήματος URA και ο υποψήφιος για τη θέση του Υπουργού Άμυνας του Μαυροβουνίου στη νέα κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović, ανακοίνωσε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό. Ο Abazović είπε ότι νιώθει καλά, ότι είναι σε απομόνωση και ότι ελπίζει ότι σύντομα θα μπορούσε να επιστρέψει στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.

«Μετά από προληπτικό τεστ που έκανα, αποδείχθηκε ότι είμαι θετικός στον κορωνοϊό», δήλωσε ο Abazović στο λογαριασμό του στο Twitter. Είπε επίσης στους πολίτες να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, να φορούν μάσκα και να διατηρήσουν τις αποστάσεις.

Το ίδιο το γεγονός ότι, ως υποψήφιος για την υπουργική θέση, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, έχει περιπλέξει επαρκώς το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, πέντε από τους 81 βουλευτές στο κοινοβούλιο βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Αυτό κατέστησε σχεδόν αδύνατο τον σχηματισμό της κυβέρνησης με τον συνηθισμένο τρόπο, δηλαδή τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός, Zdravko Krivokapić, έχει ήδη στείλει αίτημα για συνεδρίαση κατά την οποία θα παρουσιάσει την πρόταση για τη σύνθεση της κυβέρνησης και θα ζητήσει από τους βουλευτές να την επαληθεύσουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πώς να βεβαιωθείτε ότι όλοι οι βουλευτές ψηφίζουν ισότιμα, τόσο εκείνοι που πρέπει να βρίσκονται στα σπίτια τους λόγω της καραντίνας, όσο και εκείνοι που θα είναι στο κοινοβούλιο, τηρώντας παράλληλα όλες τις νομικές διαδικασίες και διατάξεις που προβλέπονται από το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, στην αυριανή σύνοδο του Κολεγίου του Προέδρου της Συνέλευσης, οι αλλαγές σε ένα άρθρο του Κανονισμού της Συνέλευσης θα εξεταστούν σε επείγουσα διαδικασία, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές που είναι σε καραντίνα λόγω του ιού να έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν.

Εάν δεν βρεθεί τέτοια λύση, η διαδικασία σχηματισμού της κυβέρνησης θα σταματήσει επ’ αόριστον. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι προς όφελος κανενός, ειδικά των πολιτών του Μαυροβουνίου./ibna