Βουλγαρία: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Balkan Stream

Βουλγαρία: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Balkan Stream

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Balkan Stream ολοκληρώθηκε de facto και το βουλγαρικό τμήμα του αγωγού συνδέεται με τον αγωγό φυσικού αερίου στη Σερβία. Αυτό αναφέρθηκε στο TASS από ενημερωμένη πηγή που εμπλέκεται στην κατασκευή του αγωγού.

«Ο Balkan Stream έχει ολοκληρωθεί, συνδέεται με τον αγωγό φυσικού αερίου στη Σερβία, δεν υπάρχουν επίσημα γεγονότα που να σχετίζονται με την ολοκλήρωση του αγωγού λόγω πανδημίας κορωνοϊού και η τελετή εγκαινίων είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί αργότερα», ανέφερε η πηγή.

Τον Οκτώβριο, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Balkan Stream στη χώρα ήταν σχεδόν ολοκληρωμένη. Τόνισε ότι «με την λειτουργία του έργου Balkan Stream, η Βουλγαρία θα γίνει περιφερειακό στρατηγικό κέντρο διανομής φυσικού αερίου και θα εγγυηθεί τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο».

Ο Balkan Stream είναι στην πραγματικότητα συνέχεια του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream μέσω της Βουλγαρίας. Στα επίσημα έγγραφα, ονομάζεται «αντικείμενο επέκτασης της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου της εταιρείας Bulgartransgaz παράλληλα με τον κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου του Βορρά προς τα σύνορα Βουλγαρίας-Σερβίας». Το όνομα Balkan Stream για τον αγωγό προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό Borissov και ανακοινώθηκε ότι θα ολοκληρωνόταν μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Ο Turkish Stream, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία στις 8 Ιανουαρίου 2020, εκτείνεται κατά μήκος του βυθού της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία έως τις ακτές της Τουρκίας. Επιπλέον, υπάρχει ένα τμήμα χερσαίας διαμετακόμισης στα σύνορα με τις γειτονικές χώρες, από όπου το αέριο εξάγεται ήδη στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Βόρεια Μακεδονία. Αργότερα, μετά την ολοκλήρωση ολόκληρης της υποδομής, το αέριο θα φτάνει στη Σερβία και την Ουγγαρία. Η χωρητικότητα του αγωγού 930 χλμ είναι 31,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πάντοτε ενάντια του Turkish Stream. Δύο ημέρες μετά την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, στις 10 Ιανουαρίου 2020, η Ουάσιγκτον έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι είναι κατά της επέκτασης του αγωγού μέσω της βουλγαρικής επικράτειας στην ΕΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στη δεύτερη γραμμή του αγωγού αερίου Turkish Stream για την προμήθεια φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας, καθώς το θεωρεί ως γεωστρατηγικό έργο της Ρωσίας, δήλωσε ο τότε υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων David Hale, ο οποίος είναι №3 στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Ρωσία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το δεύτερο τμήμα του Turkish Stream κατασκευάζεται κυρίως για την υποστήριξη του συμμάχου της Ρωσίας στα Βαλκάνια, τη Σερβία.

«Οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός μας εταίρος και έχουμε στρατηγικό διάλογο για τον Τομέα της Ενέργειας, δήλωσε είπε για την ΒΕΤ η υπουργός Ενέργειας Temenuzhka Petkova.

«Τα τελευταία 5 χρόνια κάναμε πολλά για την διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου. Εξήγησα στους συνεργάτες μας από τις ΗΠΑ τις κύριες διαφορές του Balkan Stream από τα άλλα πρότζεκτ αυτού του τύπου. Αυτό το πρότζεκτ υλοποιείται εξ ολοκλήρου από την Βουλγαρία και δεν επηρεάζεται από κανένα άλλο κράτος. Για μας είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την θέση μας στον χάρτη διανομής φυσικού αερίου της Ευρώπης και αυτό είναι δυνατόν μόνο αν έχουμε τις κατάλληλες υποδομές. Ο Balkan Stream ανταποκρίνεται εξ ολοκλήρου στις απαιτήσεις της ΕΕ, στον Νόμο για τα Δημόσια Έργα και στο Πλαίσιο Ρύθμισης. Έχουμε τηρήσει όλους τους κανονισμούς» κατέληξε η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας./ibna