Κοσσυφοπέδιο: Σήμερα ο Thaci ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου

Κοσσυφοπέδιο: Σήμερα ο Thaci ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου

Ο πρώην Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου και ένας από τους ιδρυτές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA) Hashim Thaci θα εμφανιστεί σήμερα για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστή για την προδικαστική διαδικασία των Ειδικών Επιμελητηρίων του Κοσσυφοπεδίου για να ενημερωθεί για το κατηγορητήριο και να παραδεχτεί ή όχι την ενοχή του.

Ο Hashim Thaci που συνελήφθη στην Πρίστινα και μεταφέρθηκε στη Χάγη στις 5 Νοεμβρίου, ζήτησε να τεθεί ενώπιον του Δικαστηρίου πριν την 10η Νοεμβρίου σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, χωρίς όμως να διευκρινίζεται για ποιους λόγους, Το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα και στις 15:00 (τοπική ώρα) θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Ο Hashim Thaci θα εκπροσωπηθεί στο δικαστήριο από τον δικηγόρο Dennis Hopper, ο οποίος έχει ήδη υποβάλει ορισμένες παρατηρήσεις στο δικαστήριο, το περιεχόμενο των οποίων είναι εμπιστευτικό προς το παρόν.

Στην πρώτη εμφάνιση ενώπιον του Δικαστηρίου ο Thaci, θα ακούσει το κατηγορητήριο στο οποίο, μαζί με τους Kadri Veseli, Jakup Krasniqi και Rexhep Selimi, κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στη συνέχεια, ο Δικαστής θα τον καλέσει να δηλώσει ένοχος ή όχι για τις κατηγορίες εναντίον του. Ο Thaci μπορεί να ομολογήσει την ενοχή του άμεσα ή εντός 30 ημερών, σε μια νέα ακρόαση.

Στην αρχή αυτής της ακρόασης, ο φωτογράφος του δικαστηρίου θα έχει το δικαίωμα να τραβήξει μια φωτογραφία του Thaci στο εδώλιο και οι πολίτες θα μπορεί να παρακολουθήσουν την ακρόαση μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδας των Ειδικών Επιμελητηρίων.

Σήμερα, πριν από τον Thaci, θα εμφανιστεί ενώπιο του Δικαστηρίου για πρώτη φορά και ο Jakup Krasniqi, ενώ οι Kadri Veseli και Rexhep Selimi την Τρίτη το πρωί και το απόγευμα αντίστοιχα.

Και οι τέσσερις κατηγορούνται από τον Ειδικό Εισαγγελέα Jack Smith κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 δολοφονιών Σέρβων, Ρομά, Αλβανών και πολιτικών τους αντιπάλων./ibna