Τουρκία: Αποπομπή του Κεντρικού Τραπεζίτη, παραίτηση (;) Albayrak και στο βάθος Halkbank

Τουρκία: Αποπομπή του Κεντρικού Τραπεζίτη, παραίτηση (;) Albayrak και στο βάθος Halkbank

Σύγχυση επικρατεί με την ανακοίνωση της παραίτηση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας Berat Albayrak ο οποίος είναι γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, λίγες ώρες μετά την αποπομπή του Κεντρικού Τραπεζίτη της Τουρκίας Murat Uysal το Σάββατο.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης αλλά και στην Κεντρική Τράπεζα είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που χτυπά την Τουρκία,

καθώς η ισοτιμία της λίρας έχει χάσει το 30% της αξίας της φέτος και έχει φθάσει σε ιστορικά χαμηλά καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει έντονη συρρίκνωση στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και πρώην Υπουργός Οικονομικών, Naci Agbal, δήλωσε σήμερα πως ο «βασικός στόχος» της τράπεζας είναι να επιτύχει και να διατηρήσει σταθερότητα τιμών και πως θα χρησιμοποιήσει «αποφασιστικά» όλα τα εργαλεία πολιτικής για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Όσον αφορά την ανακοίνωση της παραίτησης του Berat Albayrak μέσω του λογαριασμού του στο Instagram, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, καθώς δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις για το αν ισχύει η παραίτηση ή όχι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο Instagram ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας Berat Albayrak παραιτείται για λόγους υγείας.

«Αποφάσισα ότι δεν μπορώ να συνεχίσω ως υπουργός, όπως ήμουν για σχεδόν πέντε χρόνια, λόγω προβλημάτων υγείας», αναφέρεται στη δήλωση.

Ο 42χρονος Berat Albayrak διορίστηκε υπουργός Ενέργειας το 2015 και μετακόμισε στο υπουργείο Οικονομικών μετά την επανεκλογή του Erdogan το 2018. Όσον αφορά την παραίτηση του Albayrak αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.

Σύμφωνα με πηγές του IBNA, η παραίτηση του Berat Albayrak, συνδέεται με την υπόθεση της HalkBank στις ΗΠΑ και είναι μια προσπάθεια να βγει από το κάδρο των εμπλεκόμενων ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι μετά την εκλογή BIden στη Προεδρία των ΗΠΑ, θα υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση από την Αμερικανική Δικαιοσύνη./ibna