Selaković: Η Σερβία είναι δεσμευμένη να βελτιώσει την περιφερειακή συνεργασία

Selaković: Η Σερβία είναι δεσμευμένη να βελτιώσει την περιφερειακή συνεργασία

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Nikola Selaković, δήλωσε σήμερα ότι η Σερβία, ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνει μεγάλη προσοχή στη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας, το οποί θεωρεί αδιαχώριστο από την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση.

«Η Σερβία, από την πλευρά της, έχει λάβει αποφασιστικά μέτρα για την εναρμόνιση της νομοθεσίας της με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζοντας πολύ συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να γίνει πλήρως ένας χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης» δήλωσε ο Selaković απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (PSuJIE) στην Αττάλεια

Όπως είπε, η Σερβία, μαζί με άλλους συμμετέχοντες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δημιούργησε ένα χώρο εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης, έτσι ώστε η γεωπολιτική περιοχή να ωριμάσει μαζί αντιμετωπίζοντας τις κοινές προκλήσεις και τα προβλήματα.

Ο Selaković επεσήμανε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων είναι μη αναστρέψιμη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας.

«Μπορώ να πω με υπερηφάνεια ότι με τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων μας, επιτεύχθηκε σήμερα υψηλό επίπεδο αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης, το οποίο ήταν ιδιαίτερα εμφανές κατά τους πρώτους μήνες της κρίσης που προκλήθηκε παγκοσμίως κι όχι μόνο περιφερειακά, από την πανδημία του Covid-19» δήλωσε ο Selaković

Ο επικεφαλής της Σερβικής διπλωματίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η περιοχή, χάρη στην ετοιμότητά της να ανταποκριθεί από κοινού σε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως μια πανδημία, έχει την ικανότητα για πολύ περισσότερα, κάτι που επιβεβαιώνεται από πολλά περιφερειακά έργα, πολλά από τα οποία προέρχονται από συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου».

Όπως είπε, η νέα κυβέρνηση της Σερβίας, σε συνεργασία με εταίρους στην περιοχή, και σύμφωνα με τη διαδικασία του Βερολίνου, θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην εφαρμογή της πρωτοβουλίας «mini-Schengen».

«Αυτή η πρωτοβουλία αντιπροσωπεύει πραγματικά την επιτάχυνση της διαδικασίας του Βερολίνου, η οποία θα πρέπει να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για συμφιλίωση και τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή, η οποία αποτελεί τη βάση για ισχυρές οικονομίες και για την επίτευξη καλύτερου βιοτικού επιπέδου για όλους τους κατοίκους των Δυτικών Βαλκανίων. Ταυτόχρονα, η καθιέρωση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα οδηγήσει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή» είπε ο Selaković.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προνομιακή συνεργασία στον τομέα της υγείας μεταξύ των συμμετεχόντων στη Διαδικασία Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει έναν ανεξερεύνητο χώρο, δεδομένης της ικανότητας που έχουμε.

«Η Δημοκρατία της Σερβίας παραμένει ανοιχτή σε όλες τις εποικοδομητικές προτάσεις που μπορούν να συμβάλουν στη συνεργασία και την κατανόηση, έτσι ώστε όλοι οι συμμετέχοντες στη Διαδικασία Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όχι μόνο να προσδιορίσουν κοινά συμφέροντα, επειδή είναι σε μεγάλο βαθμό καθορισμένα, αλλά να δημιουργήσουν κοινούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην περιοχή μας» κατέληξε συμπερασματικά ο Selaković.

Το θέμα της συνάντησης στην Αττάλεια στο οποίο συμμετείχε και ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών, ήταν “Τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με βάση την εμπειρία από την πανδημία του COVID-19 στην περιοχή”./ibna