Ρουμανία: Νέα περιοριστικά μέτρα από Δευτέρα με το βλέμμα στις εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου

Ρουμανία: Νέα περιοριστικά μέτρα από Δευτέρα με το βλέμμα στις εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου

Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis δήλωσε την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην κομητεία Maramureș, ότι τα αυστηρά μέτρα που έλαβαν οι αρχές θα μας βοηθήσουν να μην εισέλθουμε σε μια «πιο σοβαρή φάση κλεισίματος» μετά τις εκλογές. Ο Πρόεδρος διευκρίνισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα των μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα θα εμφανιστούν μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες.

«Η πανδημία, δυστυχώς, μας ανησυχεί όλο και περισσότερο, δυστυχώς σήμερα έχουμε περάσει το όριο των 10.000 (κρουσμάτων). Πρόβλεψα αυτήν την κατάσταση από χθες το βράδυ.

Μαζί με την κυβέρνηση, έχουμε αποφασίσει νέα και καλά μελετημένα μέτρα που θα εφαρμοστούν από τη Δευτέρα, μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να επιβραδύνουν σημαντικά την εξάπλωση της πανδημίας.

Υπάρχουν μέτρα που σίγουρα θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Όλοι πρέπει να είμαστε ομάδα και τελικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία.

Στο χθεσινοβραδινό υπουργικό συμβούλιο έλαβε μέρος και ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Klaus Iohannis, ο οποίος ανήγγειλε νέα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού και προέβη σε διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 6 Δεκεμβρίου.

Ανέφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ και τόνισε ότι, τα ισχυρά κράτη είναι υπέρ των δημοκρατικών εκλογών, και η Ρουμανία, είπε, είναι ένα ισχυρό κράτος.

«Υπάρχουν δημόσιες συζητήσεις σχετικά με την πραγματοποίηση εκλογών σε πανδημία. Σας λέω πολύ ξεκάθαρα, ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να τεθεί σε παρένθεση, η δημοκρατία πρέπει να είναι εγγυημένη και εγγυημένη από ελεύθερες εκλογές. Τα ισχυρά έθνη θέλουν δημοκρατικές εκλογές, ακόμη και σε συνθήκες κρίσης. Στις ΗΠΑ υπήρχαν καθημερινά 100.000 κρούσματα, αλλά είχαν ρεκόρ συμμετοχής. Με μάσκα, πήγαν και επέλεξαν. Στις Ηνωμένες Πολιτείες διοργανώθηκαν εκλογές το 1944, στη μέση του πολέμου. Αυτό χρειαζόμαστε σε μια δημοκρατία, αυτό κάνουν τα ισχυρά έθνη και το ρουμανικό έθνος είναι ισχυρό» σημείωσε ο Πρόεδρος Iohannis./ibna