Σλοβενία: Επιστροφή της Οικονομίας στα προ-κορωνοϊού επίπεδα το 2022

Σλοβενία: Επιστροφή της Οικονομίας στα προ-κορωνοϊού επίπεδα το 2022

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει τη σλοβενική οικονομία να συρρικνώνεται κατά 7,1% φέτος, προσεγγίζοντας χονδρικά την προηγούμενη εκτίμησή της. Ανάκαμψη της τάξης 5,1% αναμένεται το 2021, μια ποσοστιαία μονάδα κάτω από τις προβλέψεις του Ιουλίου.

Σύμφωνα με την φθινοπωρινή έκθεση της Επιτροπής, η οικονομία αναμένεται να επιστρέψει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα το 2022, όταν και η αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται στο 3,8%.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας ήταν μικρότερες από το αναμενόμενο και τα μέτρα που ελήφθησαν απέφυγαν την αύξηση των πτωχεύσεων, χάρη στα μέτρα δημόσιας πολιτικής, εξηγεί η επιτροπή.

Το 2021, η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρώς. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί στο 4,8%, φτάνοντας στο απόγειό της στο 5% στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών της ενέργειας και της χαμηλής ζήτησης, ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί κοντά στο 0% το 2020, προτού αυξηθεί στο 0,9% το 2021. Με την ανάκαμψη, η αύξηση των τιμών καταναλωτή αναμένεται να ενισχυθεί στο 1,8% το 2022.

Όπως και σε ολόκληρη την ΕΕ, τα δημόσια οικονομικά της Σλοβενίας αναμένεται να επιδεινωθούν, ενώ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να αυξηθεί στο 8,7% φέτος, προτού υποχωρήσει στο 5,1% τον επόμενο χρόνο.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει στο 82,2% του ΑΕΠ φέτος πριν σημειώσει πτώση στο 80,2% το 2021 και στο 79,8% το 2022.

Η απότομη αύξηση των δαπανών οφείλεται στα μέτρα αντιμετώπισης του Covid-19, με συνολική δημοσιονομική επίπτωση 5,2% του ΑΕΠ το 2020. Το κόστος της άμβλυνσης των επιπτώσεων της πανδημίας θα συνεχίσει να καθίσταται αισθητό και το 2021.

Επιπλέον, προβλέπεται σημαντική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων το 2021 και το 2022, η οποία μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην ανάπτυξη ορισμένων από τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τη Υπηρεσία Αποκατάστασης και Ενίσχυσης, εξηγεί η έκθεση.

Από την πλευρά των εσόδων, οι φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών προβλέπεται να μειωθούν απότομα, κυρίως λόγω της μείωσης των ιδιωτικών καταναλωτικών δαπανών.

Τα έσοδα από φόρους εισοδήματος και πλούτου, καθώς και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης αναμένεται να επηρεαστούν λιγότερο, καθώς οι συνέπειες της κρίσης στην αγορά εργασίας και την αποζημίωση των εργαζομένων παραμένουν συγκρατημένες. /ibna