Βόρεια Μακεδονία: Αναβλήθηκε για τις 17 Νοεμβρίου η Υπουργική Σύνοδος της ΕΕ, λόγω κορωνοϊού

Βόρεια Μακεδονία: Αναβλήθηκε για τις 17 Νοεμβρίου η Υπουργική Σύνοδος της ΕΕ, λόγω κορωνοϊού

Ο κορωνοϊός έδωσε στη διπλωματία λίγο περισσότερο χρονικό περιθώριο, τουλάχιστον όσον αφορά τις απαιτήσεις της Βουλγαρίας για σημαντικές παραχωρήσεις από την Βόρεια Μακεδονία, προκειμένου να εγκριθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο με την ΕΕ. Η Γερμανία ανέβαλε την υπουργική σύνοδο της ΕΕ (GAC) από τις 10 για τις 17 Νοεμβρίου. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο της γερμανικής προεδρίας. Ήταν να ληφθεί η τελική απόφαση σχετικά με τη μορφή του διαπραγματευτικού πλαισίου για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και να οριστεί ημερομηνία για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη.

Ο λόγος δεν είναι οι τελευταίες διπλωματικές προσπάθειες για να ξελυθεί ο κόμπος που έχει πλέξει η Σόφια, αλλά το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Ευρώπης Michael Roth βρίσκεται σε καραντίνα μετά από συνάντηση με τη βουλγαρική αντιπροσωπεία το βράδυ της Δευτέρα στο Βερολίνο. Εκείνη την ημέρα, έγιναν συνομιλίες στη γερμανική πρωτεύουσα μεταξύ των υπουργών της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov και του Bujar Osmani και της υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva. Αποδείχθηκε ότι ο αναπληρωτής της Zaharieva ήταν θετικός στον Covid-19 και, σύμφωνα με το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, με εντολή γιατρού, ο υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas και ο Υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων  Roth έπρεπε να πάνε σε καραντίνα δύο εβδομάδων. Η Zaharieva βρίσκεται επίσης σε καραντίνα, αλλά όχι και οι δύο υπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας.

Σήμερα πραγματοποιείται συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών μελών της ΕΕ, κατά την οποία πρόκειται να διαμορφωθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Βόρεια Μακεδονία. Εάν δεν υπάρχει σήμερα λύση λόγω των απαιτήσεων της Σόφιας, οι οποίες δεν υποστηρίζονται από κανέναν στην ΕΕ, η υψηλή και αόρατη διπλωματία θα έχει δέκα ακόμη ημέρες για να βρει λύση πριν από την υπουργική συνάντηση./ibna