Βουλγαρία: Η Σόφια θέλει τα Σκόπια να δηλώσουν στον ΟΗΕ ότι δεν έχουν εδαφικές αξιώσεις

Βουλγαρία: Η Σόφια θέλει τα Σκόπια να δηλώσουν στον ΟΗΕ ότι δεν έχουν εδαφικές αξιώσεις

Η Βουλγαρία προτρέπει τη Βόρεια Μακεδονία να δηλώσει στον ΟΗΕ ότι δεν έχει εδαφικές αξιώσεις από τη Βουλγαρία, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva την Πέμπτη.

Εξήγησε στη Βουλγαρική Τηλεόραση bTV ότι η πρόοδος που ανακοίνωσε πριν από δύο ημέρες σχετίζεται στην πραγματικότητα με το γεγονός ότι οι αρχές στα Σκόπια είναι έτοιμες να διασφαλίσουν ότι το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” αναφέρεται μόνο στη χώρα και δεν έχει καμία σχέση με μια γεωγραφική περιοχή.

«Το ανακοίνωσαν στο ΝΑΤΟ, τώρα είναι έτοιμοι να το δηλώσουν στην ΕΕ, το θέλουμε και στον ΟΗΕ», δήλωσε η Zaharieva.

Η επικεφαλής της Βουλγαρικής Διπλωματίας αποκλείει την πιθανότητα η Βουλγαρία να αλλάξει τη θέση της υπό εξωτερική πίεση, δεδομένης της εξαιρετικά ενεργούς Γερμανίας που έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.. Επίσης απέκλεισε την αλλαγή θέσης την τελευταία στιγμή.

Νωρίτερα στην ίδια τηλεόραση, ο πρώην Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Ivan Kostov και ο πρέσβης στο ΝΑΤΟ Boyko Noev σχολίασαν ότι «μπορεί να εκπλαγούμε την τελευταία στιγμή, επειδή η εξωτερική πολιτική ασκείται προσωπικά».

Η Zaharieva είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο είναι το μοναδικό γι’ αυτό το θέμα.

Απέρριψε επίσης την κριτική για τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας του 2017 με τα Σκόπια. Σύμφωνα με αυτήν, το μόνο πρόβλημα είναι ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν τη υλοποιεί. Σε αντίθεση με τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, η βουλγαρική είναι ως επί το πλείστον επιθυμητή και λείπουν οι λεπτομέρειες.

Ο Boyko Noev σχολίασε ότι η Βουλγαρία έχει πέσει σε μια άνευ προηγουμένου απομόνωση εξωτερικής πολιτικής σε αυτό το ζήτημα.

«Τώρα αντιλαμβανόμαστε ότι η συμφωνία καλής γειτονίας με τη Βόρεια Μακεδονία δεν εγγυάται τα συμφέροντά μας, είναι πολύ γενική χωρίς σαφείς υποχρεώσεις και από τις δύο πλευρές», εξήγησε ο Boyko Noev.

Για τον ίδιο, το πρόβλημα είναι ότι τώρα, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, πρέπει να εξηγήσουμε στους συμμάχους μας ότι έχουμε πρόβλημα με τη Βόρεια Μακεδονία.

«Αν πάρουμε την Ελλάδα ως παράδειγμα, εξήγησαν στη διεθνή κοινότητα εδώ και δεκαετίες ποιο είναι το πρόβλημα. Η Βουλγαρία δεν το έκανε αυτό λόγω της αφέλειας και της ιστορικής νοσταλγίας», δήλωσε ο Boyko Noev.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρέχουσα πολιτική κυβέρνηση έχει ρίξει τη λύση των προβλημάτων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας στο πεδίο της ιστορίας. «Η ιστορική επιτροπή ήταν υπεύθυνη για την πολιτική επίλυση ζητημάτων υπόστασης. Δεν υπάρχει τρόπος διαπραγμάτευσης για τον Goce Delchev, δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε για τα ιστορικά γεγονότα», δήλωσε ο Noev.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουλγαρία πρέπει να επιδείξει στρατηγική υπομονή, διότι βρίσκεται στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και δεν χρειάζεται να βιαστεί.

Η Zaharieva απέρριψε την κριτική του Noev, η οποία, κατά τη γνώμη της, δεν κατανοεί καλά το θέμα.

Ο ευρωβουλευτής από το μειονοτικό κόμμα MRF και η ομάδα «Ανανέωση της Ευρώπης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ilhan Kyuchyuk, σχολίασε ότι οι Βρυξέλλες δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις συνομιλίες μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων

«Θέλουμε να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα, ένα φιλοευρωπαϊκό σήμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, βλέπει την περιοχή ως αναπόσπαστο μέρος της όχι μόνο της γεωγραφικής, αλλά και της πολιτικής και οικονομικής της ανάπτυξης. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο ευρωβουλευτής, ο οποίος είναι ο μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

«Οι Βρυξέλλες βασίζονται στη σύγχρονη συμπεριφορά μας, συγκεκριμένες δραστηριότητες σε διεθνείς μορφές. Οι Βρυξέλλες δεν καταλαβαίνουν σήμερα τις συνομιλίες μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Οι Βρυξέλλες δεν χρειάζεται να κατανοήσουν λεπτομερώς τι συμβαίνει μεταξύ μας, επιστρέφοντας στα διαφορετικά στάδια της εξέλιξης μας» σημείωσε ο Ευρωβουλευτής.

«Εάν η Συμφωνία των Πρεσπών επέλυσε ένα πρόβλημα με την Ελληνική Δημοκρατία και το εξάλειψε για πάντα, προκειμένου να δείξει ότι το παρελθόν και το άλλο δεν έχουν τίποτα κοινό, τότε η βουλγαρική συμφωνία με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ξεκινά μια διαδικασία, για να πούμε ότι όλα ήταν κοινά», δήλωσε ο Kyuchyuk./ibna