Β-Ε: Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας συμμετείχε στην εικονική συνάντηση του Club of Governors

Β-Ε: Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας συμμετείχε στην εικονική συνάντηση του Club of Governors

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας φιλοξένησε την 45η σύνοδο του Συλλόγου Διοικητών της Κεντρικής Ασίας, της περιοχής του Εύξεινου Πόντου και των Βαλκανίων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου, στην οποία παρέστησαν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (CBBH) Senad Softić Ph.D., μέσω συνδέσμου βίντεο.

«Το κεντρικό θέμα αυτής της Λέσχης των Διοικητών ήταν η συζήτηση για τις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοοικονομικές προοπτικές στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiullina, η οποία προεδρεύει επίσης της προαναφερθείσας συνόδου, άνοιξε τη συνάντηση. Στη σύνοδο συμμετείχαν εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) – η Τράπεζα έκανε ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για τους Διεθνείς Διακανονισμούς (BIS) – και της Εθνικής Τράπεζας της Κίνας. Ο αντίκτυπος της κρίσης επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι οικονομίες της G20 παρουσίασαν πτώση 6,9% του ΑΕΠ μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Συγκριτικά, η μεγαλύτερη μείωση που σημειώθηκε εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 ήταν 1,6% (το πρώτο τρίμηνο του 2009)», ανακοίνωσε η CBBH.

Οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ένα νέο κύμα κρουσμάτων COVID-19 και, κατά συνέπεια, αναγκάζονται να επαναφέρουν τους κοινωνικούς περιορισμούς που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε μείωση του τομέα των υπηρεσιών. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι η κρίση έχει ανοίξει ορισμένες ευκαιρίες, όπως η ταχεία ανάπτυξη ψηφιακών πληρωμών, ολόκληρη η οικιακή βιομηχανία, η ευκαιρία επανασχεδιασμού των υφιστάμενων αλυσίδων εφοδιασμού και η δυνατότητα δημιουργίας αναπτυξιακών πολιτικών που είναι πιο περιβαλλοντικές φιλικός. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,4% το 2020 και στη συνέχεια να αυξηθεί κατά 5,2% το 2021. Μετά την άνοδο το 2021, η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο 3,5%.

Η δεύτερη συνεδρίαση αφιερώθηκε στο θέμα «Ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών: λόγοι υπέρ και κατά», όπου η συζήτηση επικεντρώθηκε στις πιθανές επιπτώσεις της εισαγωγής τους στη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες τάσεις στις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις χρηματοοικονομικές τεχνολογίες, τη σταθερή μείωση του ποσού των μετρητών σε κυκλοφορία και την αυξανόμενη ζήτηση για πιο αποτελεσματικές διασυνοριακές πληρωμές, η διερεύνηση των προοπτικών των ψηφιακών νομισμάτων έχει αποδειχθεί ότι είναι κάτι που πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο μέλλον. Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες συμφώνησαν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σκοπιμότητας για την έκδοση ψηφιακού νομίσματος, διεξοδικές αναλύσεις των οφελών και των κινδύνων που σχετίζονται με τη χρήση τους και σαφής κατανόηση των εντολών των κεντρικών τραπεζών για την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων», δήλωσε η CBBH.

Ο Σύλλογος των Διοικητών της Κεντρικής Ασίας, της περιοχής του Εύξεινου Πόντου και των Βαλκανίων έχει καταστεί μια εξαιρετικά σημαντική πλατφόρμα για την ανταλλαγή εμπειριών, ιδεών και βέλτιστων πρακτικών σε πολλούς τομείς της κεντρικής τραπεζικής. Τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένων των διοικητών της κεντρικής τράπεζας και άλλων ανώτερων υπαλλήλων από τον κόσμο της νομισματικής πολιτικής και των οικονομικών, συναντώνται δύο φορές το χρόνο για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα τρέχοντα θέματα και να ενισχύσουν την περαιτέρω συνεργασία./ibna