Μαυροβούνιο: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μεγάλη πτώση της οικονομίας

Μαυροβούνιο: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μεγάλη πτώση της οικονομίας

Στις νέες φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) προβλέπει πτώση 14,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Μαυροβουνίου (ΑΕΠ) φέτος.

Η EC ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6,8% το επόμενο έτος, αναθεωρημένο προς τα πάνω από το 4,4 τοις ECατό που προβλεπόταν στην εαρινή έκθεση.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, η ανάπτυξη της οικονομίας του Μαυροβουνίου το 2022 θα ανέλθει στο 3,7%.

«Μετά το σχετικά μαλακό πρώτο κύμα μολύνσεων Covid-19 την άνοιξη, ακολούθησε ένα πολύ μεγαλύτερο και παρατεταμένο δεύτερο κύμα. Το σοκ είχε ECτεταμένες επιπτώσεις στην οικονομία, στην ύφεση του τουρισμού και των λιανικών υπηρεσιών, καθώς και του εμπορίου, της επενδυτικής απασχόλησης και των δημόσιων οικονομικών», αναφέρεται στο μέρος της έκθεσης της EC, το οποίο αναφέρεται στο Μαυροβούνιο.

Η EC δήλωσε ότι το βασικό σενάριο είναι μια σταδιακή ανάκαμψη το 2022, καθοδηγούμενη από προγραμματισμένες επενδύσεις στον τουρισμό και στον ενεργειακό τομέα, καθώς και δημόσιες και ιδιωτικές κατασκευαστικές δραστηριότητες.

«Η αναζωογόνηση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα υποστηριχθεί από την αύξηση της απασχόλησης, τα ισχυρότερα εμβάσματα και την πιστωτική αύξηση», αναφέρει η EC.

Οι ειδικοί αυτής Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιστεύουν ότι η πανδημία Covid-19 και η επακόλουθη καθιέρωση ταξιδιωτικών περιορισμών κατέλυσαν τον μεγάλο τουριστικό τομέα του Μαυροβουνίου, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις του ΑΕΠ στην Ευρώπη.

«Μετά την αύξηση κατά 2,7% το πρώτο τρίμηνο, η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 20,2% το δεύτερο τρίμηνο, επηρεασμένη από την αποδυνάμωση της εξωτερικής και εγχώριας ζήτησης», αναφέρεται στην έκθεση.

Η EC υπενθύμισε ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός αποτελούν πάνω από το 20% του ΑΕΠ του Μαυροβουνίου.

«Τους πρώτους οκτώ μήνες, ο αριθμός των τουριστικών αφίξεων μειώθηκε κατά σχεδόν 80% λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών και ανησυχιών για τον ιό. Το “τουριστικό σοκ” έχει βαθιές επιπτώσεις στην εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις», τονίζει η EC.

Ωστόσο, ακόμη και αν οι μετακινήσεις αναμένεται να συνεχιστούν τα επόμενα δύο χρόνια, προβλέπεται να είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση καθώς η εμπιστοσύνη των επιβατών ανακάμπτει σταδιακά. Μια βασική προϋπόθεση για μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη από το επόμενο έτος θα ήταν η επιδημία να παραμείνει περιορισμένη στον ερχόμενο χειμώνα και την άνοιξη.

«Με βάση αυτήν την υπόθεση, η οικονομία του Μαυροβουνίου θα μπορούσε να ανακάμψει χάρη στη στήριξη για επενδύσεις στις κατασκευές και την αναθέρμανση της ιδιωτικής κατανάλωσης, λόγω της αυξανόμενης απασχόλησης, των τραπεζικών δανείων και των εμβασμάτων από το εξωτερικό», αναφέρει η EC.

Η EC προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος του Μαυροβουνίου θα ανέλθει σε 87,3% του ΑΕΠ φέτος, 85,6% το επόμενο έτος, ενώ το 2022 θα είναι 83%.

Η EC ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα σημειώσει οικονομική πτώση 7,4% φέτος και θα χρειαστούν δύο χρόνια για να επιστρέψει στο επίπεδο πριν από την πανδημία.

«Η οικονομία της ΕΕ θα αυξηθεί κατά 4,1% το επόμενο έτος και κατά 3% το 2022», αναφέρει η φθινοπωρινή οικονομική πρόβλεψη της EC.

Στην ευρωζώνη, η οικονομική πτώση θα είναι 7,8% φέτος και στη συνέχεια θα σημειώσει αύξηση 4,2% το επόμενο έτος και 3% το 2022./ibna