Σλοβενία: Χρήση αύρας από την αστυνομία σε διαδήλωση ενάντια στα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Σλοβενία: Χρήση αύρας από την αστυνομία σε διαδήλωση ενάντια στα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με μεγάλα πλήθη που διαμαρτύρονταν ενάντια στα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού στο κέντρο της Λουμπλιάνα, σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η αστυνομία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει κανόνια νερού για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Όπως αναφέρουν τα διαδικτυακά μέσα, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν πρώτοι εναντίον της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει διαμάχη σώμα με σώμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Διάφορα αντικείμενα εκτοξεύθηκαν προς τις αστυνομικές μονάδες, οι οποίες απάντησαν με τη χρήση αύρας. Η αστυνομία φέρεται να εντόπισε νεαρό άνδρα ο οποίος επιτέθηκε λεκτικά «στα Σερβικά», ενώ ένα άλλο άτομο χτύπησε έναν αστυνομικό από πίσω.

Όλα ξεκίνησαν στην Πλατεία Δημοκρατίας, με διαδηλωτές να συγκεντρώνονται ξανά μετά στο πολιτιστικό κέντρο Cankarjev dom και να εκτοξεύουν μπουκάλια, πυρσούς και κροτίδες στις αστυνομικές δυνάμεις. Το συνεργίο του TV Planet δέχθηκε επίσης μερικά από τα αντικείμενα, καταφέρνοντας να ξεφύγει από τις συμπληγάδες μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών την τελευταία στιγμή.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι περίπου εκατό άτομα είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Δημοκρατίας, με τη Ραδιοτηλεόραση της Σλοβενίας να αναφέρει ότι η οργάνωση Anonymus Slovenia βρισκόταν πίσω από τις διαδηλώσεις.

Η αστυνομία προειδοποίησε την Τετάρτη ότι εξακολουθούν να απαγορεύονται τα μεγάλα πλήθη λόγω της επιδεινούμενης επιδημιολογικής κατάστασης, και ότι δεν επιτρέπονται συγκεντρώσεις και συναφείς εκδηλώσεις. Επισημάνθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν υπονομεύει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και την ελευθερία της έκφρασης, ωστόσο τα μέτρα που έχουν εισαχθεί είναι εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία όλων των πολιτών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας Aleš Hojs κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι «συμμετείχαν» στις διαδηλώσεις, οι οποίες κατέληξαν με αρκετούς τραυματίες και δύο άτομα να νοσηλεύονται.

«Τα μέσα ενημέρωσης είναι συνυπεύθυνα γι ‘αυτό. Τις υποστηρίξατε για μήνες και τις ‘ταΐσατε’. Εσείς, τα μέσα ενημέρωσης, συμβάλατε στα σημερινά τεκταινόμενα. Ο απολογισμός είναι ένας τραυματίας αστυνομικός», δήλωσε ο υπουργός Aleš Hojs, κατηγορώντας τη δημοσιογράφο του POP TV, Katarina Matejčič. /ibna