Δυτικά Βαλκάνια: Διαδικτυακή Σύνοδος των ΥΠΕΞ της Διαδικασίας του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου

Δυτικά Βαλκάνια: Διαδικτυακή Σύνοδος των ΥΠΕΞ της Διαδικασίας του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου

Στις 9 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, υπό τη συμπροεδρία της διαδικασίας από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών θα προηγηθεί της Συνόδου Κορυφής της διαδικασίας στις 10 Νοεμβρίου στη Σόφια, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Λόγω της κατάστασης με τον Covid-19, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών θα διοργανωθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, που φιλοξενείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Συμπρόεδροι της διαδικτυακής συνάντησης είναι ο υπουργός Εξωτερικών Bujar Osmani και η Βουλγάρα ομόλογός του Ekaterina Zaharieva. Η συνάντηση θα περιλαμβάνει τη σύνοδο της ολομέλειας, στην οποία θα συζητηθούν οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της βελτίωσης της περιφερειακής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης συνδεσιμότητας μεταξύ ατόμων και υποδομών.

Το επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών θα είναι η νεολαία και η κοινωνία των πολιτών στα Δυτικά Βαλκάνια.

Εκτός από τις χώρες της διαδικασίας του Βερολίνου, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας και του Περιφερειακού Γραφείου Συνεργασίας για τη Νεολαία στα Τίρανα (RYCO) θα παρευρεθούν επίσης στη διαδικτυακή συνάντηση στη Σόφια.

Μετά τη τηλεδιάσκεψη των υπουργών, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνέντευξη τύπου των δύο συμπροέδρων Osmani και Zaharieva.

Η διαδικασία του Βερολίνου είναι μια πολιτικο-διπλωματική πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2014 από τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel.

Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία είναι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων – Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Σερβία και Μαυροβούνιο, και οι συνεργάτες και υποστηρικτές της είναι αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Πολωνία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Σλοβενία ​​και η Βουλγαρία./ibna