Κροατία: Αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 11,1% από το τέλος του 2019

Κροατία: Αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 11,1% από το τέλος του 2019

Στα τέλη Ιουλίου 2020, το δημόσιο χρέος της Κροατίας ανερχόταν σε 325,4 δισεκατομμύρια HRK, καταγράφοντας αύξηση 11,1% από το τέλος του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα.

Η αύξηση συνδέθηκε με την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19, η οποία αύξησε τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους μετά την έντονη πτώση των εσόδων του προϋπολογισμού, η οποία προκλήθηκε από δυσμενείς οικονομικές τάσεις και τη χρηματοδότηση μέτρων διατήρησης θέσεων εργασίας, εξηγούν αναλυτές της Raiffeisenbank (RBA) σχολιάζοντας τα δεδομένα.

Σημειώνουν ότι η αύξηση του δημόσιου χρέους στα τέλη Ιουλίου οφείλεται στην άνοδο και των δύο συνιστωσών της: Το εσωτερικό χρέος της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 219,9 δισεκατομμύρια HRK, σημειώνοντας αύξηση 11,5% από το τέλος του 2019, κυρίως λόγω της μεγέθυνσης του εσωτερικού χρέους της κεντρικής κυβέρνησης. Η εξωτερική συνιστώσα, στα τέλη Ιουλίου, ανερχόταν σε 105,5 δισεκατομμύρια HRK, καταγράφοντας διόγκωση 10,2% συγκριτικά με το τέλος του 2019.

Το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού χρέους αντανακλά την επαύξηση του εξωτερικού χρέους της κεντρικής κυβέρνησης σε μακροπρόθεσμα χρεόγραφα και δάνεια, υποστηρίζουν οι αναλυτές της RBA.

Υπενθυμίζουν ότι, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, εκδόθηκαν ομόλογα ύψους 15 δισεκατομμυρίων HRK στην εγχώρια αγορά, μετά τα οποία η απροσδόκητη κατάσταση – σε συνδυασμό με την εντεταμένη ανάγκη δανεισμού – συνεπάγονταν πρόσθετες εκδόσεις.

Στις αρχές Ιουλίου, το κράτος δανείστηκε 5 δισεκατομμύρια HRK στην τοπική κεφαλαιαγορά. Συμπεριλαμβανομένων αυτών των εκδόσεων, μέχρι στιγμής φέτος η κυβέρνηση έχει εκδώσει ομόλογα αξίας 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στην τοπική αγορά και 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ομόλογα τον Ιούνιο, αυξάνοντας την ξένη συνιστώσα του χρέους της γενικής κυβέρνησης.

Το τρίτο τρίμηνο πέρασε με τη συνήθη ανακύκλωση ομολόγων. Ένα επιπλέον ποσό 5,5 δισεκατομμυρίων HRK σε ομόλογα θα καταβληθεί έως το τέλος του έτους.

Η φετινή δημοσιονομική κατάσταση θα υπονομευθεί σημαντικά, εκτιμούν οι αναλυτές της RBA, με αύξηση του δημόσιου χρέους και επιστροφή σε αρνητικό δημοσιονομικό ισοζύγιο. Σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση, ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ θα ξεπεράσει και πάλι το 85%, ποσοστό το οποίο καταγράφηκε τελευταία φορά το 2016.

Το 2021, χάρη στην αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη και τις μικρότερες χρηματοδοτικές ανάγκες, ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να συρρικνωθεί. /ibna

 

(1 € = 7,5 HRK)