Β-Ε: Υποβάλει σήμερα στον ΟΗΕ την Έκθεσή του για την κατάσταση στη Β-Ε ο Inzko

Β-Ε: Υποβάλει σήμερα στον ΟΗΕ την Έκθεσή του για την κατάσταση στη Β-Ε ο Inzko

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Β-Ε, Valentin Inzko, θα υποβάλει σήμερα κατά τη διάρκεια της τακτικής συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Έκθεσή του σχετικά με την κατάσταση στη Β-Ε.

Ως συνήθως, οι τοπικοί πολιτικοί αποδέχτηκαν το περιεχόμενο της Έκθεσης με διάφορους τρόπους. Ο Inzko επέκρινε όλους αυτούς, αλλά, πάλι, η μεγαλύτερη κριτική απευθυνόταν στο Σέρβο μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik. Ο Inzko  είπε ότι «ανησυχεί ιδιαίτερα για τις σχέσεις μεταξύ των πολιτικών ηγετών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οι οποίες είναι όλο και περισσότερο ανταγωνιστικές και μη παραγωγικές. Μεταξύ άλλων ζητημάτων, υπάρχουν συνεχείς απειλές απόσχισης, μπλοκαρίσματα σε επίπεδο Πολιτείας και Ομοσπονδίας και υπερβολικά μεγάλη δυσκαμψία σε ορισμένα θέσεις, καμία από τις οποίες δεν συμβάλλει στην προώθηση της χώρας ή στη βελτίωση της ζωής των πολιτών της».

«Οι εξαιρετικά αποκλίνουσες θέσεις εμποδίζουν επίσης την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πτυχές ασφάλειας και ανθρωπιστικής βοήθειας της αυξανόμενης εισροής προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ η Ομοσπονδία γενικά φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, η Δημοκρατία Σέρπσκα συνεχίζει να αρνείται την ίδρυση κέντρων υποδοχής στην επικράτειά της και έχει επίσης μεταφέρει ενεργά άτομα που αναγνωρίζουν ως πρόσφυγες ή μετανάστες στη διασυνοριακή γραμμή των οντοτήτων. Οι αρχές σε επίπεδο κράτους ψάχνουν τον τρόπο για να επιστρέψουν όσους έχουν φτάσει παράνομα, ενώ εξακολουθούν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το διεθνές και το εθνικό δίκαιο», επισημαίνει ο Inzko .

Ως ιδιαίτερο πρόβλημα, τόνισε το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2018 δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως. Μια νέα Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ανέφερε ο Inzko  στην Έκθεση, δεν έχει διοριστεί για περισσότερα από δύο χρόνια, και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση από την προηγούμενη εντολή εξακολουθεί να υφίσταται, μαζί με τον προηγούμενο Πρόεδρο και Αντιπροέδρους της Ομοσπονδίας. Το ίδιο ισχύει και για τις κυβερνήσεις στο καντόνι Ερζεγοβίνη-Νερέτβα και στο καντόνι 10. Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνεχίζει να εμποδίζει τον διορισμό δικαστών για την κάλυψη των κενών θέσεων στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ομοσπονδίας.

Ο Inzko  δηλώνει επίσης ότι «η κυβέρνηση της Δημοκρατίας Σέρπσκα εξακολουθεί να αρνείται την πρόσβαση του γραφείου μου σε επίσημες πληροφορίες και έγγραφα, όπως απαιτείται βάσει του άρθρου ΙΧ της Γενικής Συμφωνίας Πλαισίου για την Ειρήνη και του Παραρτήματος 10 της Συμφωνίας, το οποίο υποχρεώνει όλες τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να συνεργαστούν πλήρως με τον Ύπατο Εκπρόσωπο. Οι επανειλημμένες προσκλήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης, υπενθυμίζοντας στις αρχές της Δημοκρατίας Σέρπσκα τις υποχρεώσεις τους στο θέμα αυτό, μέχρι στιγμής δεν είχαν αντίκτυπο».

«Οι αρχές της Δημοκρατίας Σέρπσκα υπό την ηγεσία του SNSD ζήτησαν επίμονα την ανατροπή σε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και την αποκατάσταση της λεγόμενης “αρχικής Ντέιτον”, εντείνοντας παράλληλα τη ρητορική του εναντίον του Οργανισμού Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απειλώντας να εμποδίσει μεταρρυθμίσεις και άλλες απαραίτητες για την ένταξη δραστηριότητες, για να μπορέσει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να προχωρήσει στο ευρωατλαντικό της μονοπάτι», τονίζει ο Inzko .

Στην έκθεση, ο Σέρβος μέλος της Προεδρίας της Β-Ε και αρχηγός του μεγαλύτερου Σερβικού κόμματος, Συμμαχία των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD), Milorad Dodik, αναφέρεται 26 φορές, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο κακών σχέσεων στην Προεδρία, προκλήσεις για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, αρμοδιότητες και θεσμούς της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης · ρητορική για εγκλήματα πολέμου, δοξασμό εγκληματιών πολέμου. Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης, Dragan Čović, αναφέρεται πέντε φορές και αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (Βοσνιακό), Bakir Izetbegović, έξι φορές./ibna