Κύπρος: Επιστροφή σε περιοριστικά μέτρα

Κύπρος: Επιστροφή σε περιοριστικά μέτρα

Επιστρέφει η Κύπρος σε περιορισμούς κυκλοφορίας λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων από τον COVID-19 το τελευταίο διάστημα. Από την Πέμπτη και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, μεταξύ άλλων περιορισμών, από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις. Οι χώροι εστίασης, κλείνουν στις 10:30 το βράδυ και οι επιχειρήσεις καλούνται, χωρίς να υποχρεώνονται, να προχωρήσουν σε ειδικές ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων.

Στο λαό απευθύνθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδρίασε εκτάκτως για την έγκριση του νέου πακέτου περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτηση της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απηύθυνε έκκληση προς όλη την κοινωνία, έτσι ώστε να τηρηθούν όλα τα μέτρα και ο λαός να συνεχίσει να δείχνει υπευθυνότητα σε μία προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας.

Η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να ακουμπήσει το φιλότιμο τον Κυπρίων πολιτών ήταν εμφανής. «Σήμερα δεν παρεμβαίνω μόνο ως Πρόεδρος, αλλά πολύ περισσότερο ως πατέρας, ως παππούς, ως ένας γονιός που ανησυχεί για την τύχη των αγαπημένων του, αλλά και για την τύχη των συμπολιτών του. Η καθ’ ημέραν αύξηση των κρουσμάτων τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις· διαστάσεις που, πέραν της ζωής, απειλούν το σύστημα υγείας, τις θέσεις εργασίας, την ευημερία του καθενός αλλά και της χώρας ευρύτερα», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Οι επιστήμονες, σύμβουλοι της Κυβέρνησης, «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως εάν δεν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τα υφιστάμενα μέτρα και εάν δεν αντιδράσουμε αμέσως με περαιτέρω περιορισμούς, ασύμμετρες θα είναι οι συνέπειες για το σύνολο», τόνισε προσθέτοντας: «Ζητώ την κατανόηση σας, για αυτό και επικαλούμαι την υπομονή σας. Αν όλοι συμπεριφερθούμε με αίσθημα ευθύνης τις κρίσιμες ώρες που περνούμε, αν όλοι επιδείξουμε συνέπεια και σύνεση, δεν έχω αμφιβολία πως θα τα καταφέρουμε και πάλι».

Αντίστοιχες ήταν και οι παραινέσεις του Υπουργού υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος σημείωσε ότι «σε αυτόν τον μαραθώνιο που τρέχουμε όλο αυτό το διάστημα, καλούμαστε ξανά να επιλέξουμε αν στον τερματισμό θα είμαστε όλοι μαζί όρθιοι ή αν θα αφήσουμε κάποιους στην πορεία».

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τρεις διαφορετικές κατηγορίες μέτρων και περιορισμών. Έκτακτα μέτρα με παγκύπρια εφαρμογή, μέτρα με ισχύ σε Λεμεσό και Πάφο και περιορισμούς οι οποίοι θα εφαρμόζονται, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου./ibna