Βόρεια Μακεδονία: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο

Βόρεια Μακεδονία: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο

Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζουν να φέρνουν πιο κοντά τις θέσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας προκειμένου να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση της πρώτης Διακυβερνητικής Συνόδου της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Προεδρίας. Το Βερολίνο και τα Σκόπια είναι υπέρ για την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο, το οποίο συζητήθηκε ως κοινός στόχος και ενδιαφέρον κατά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel. Προκειμένου να φέρει τις θέσεις πιο κοντά, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski μίλησε επίσης με τον Βούλγαρο ομόλογό του Rumen Radev, αν και δεν ανακοινώθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνομιλία.

Καθώς πλησιάζει η 10η Νοεμβρίου, όταν η ΕΕ πρόκειται να αποφασίσει για ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Βόρεια Μακεδονία, οι επαφές και οι συναντήσεις υψηλού επιπέδου εντείνονται για την εξεύρεση λύσης με τη Βουλγαρία, για την οποία δεν είναι αποδεκτό ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων με αυτήν τη μορφή και ανακοίνωσε ότι δεν θα το εγκρίνει. Αυτές οι συναντήσεις έγινα με την μεσολάβηση της Γερμανίας, η οποία επιμένει να πραγματοποιήσει την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη με τη Βόρεια Μακεδονία μέχρι το τέλος του έτους, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της ΕΕ στο Βερολίνο.

Οι θέσεις των δύο χωρών και η πιθανότητα προσέγγισής τους συζητήθηκαν επίσης τηλεφωνικώς από τον Pendarovski και τον Radev, αφού ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας ανακοίνωσε προηγουμένως τη θέση του σχετικά με τις τρέχουσες εντατικές διπλωματικές δραστηριότητες μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας στο προφίλ του στο Facebook και είπε ότι αναμένει από τη βουλγαρική κυβέρνηση να πολεμήσει το άρθρο 35 του διαπραγματευτικού πλαισίου για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ώστε να συμπεριλάβει την εθνική θέση-πλαίσιο που εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εθνοσυνέλευση πριν από ένα χρόνο.

Χθες, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη θέση της, δηλαδή ότι η γλώσσα και η ταυτότητα της Βόρειας Μακεδονίας είναι γεγονότα που επιβεβαιώνονται από τον ΟΗΕ και ότι δεν πρέπει να υπάρχει δίλημμα για αυτό, και ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα συμφωνία ή παράρτημα της συμφωνίας καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία που υπογράφηκε το 2017. Αυτή η συμφωνία, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Dusko Arsovski, είναι μια καλή βάση και πλαίσιο για τη συνέχιση των συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση λύσεων.

Ορισμένοι αναλυτές της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Η Malinka Ristevska Jordanova από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPI) δήλωσε στο MIA ότι η Βουλγαρία επιβάλλει μια προσέγγιση στην οποία θα μετατρέψει τη διαδικασία ένταξης σε μια διαδικασία αλλαγής ταυτότητας. «Πρέπει να είμαστε σταθεροί και σαφείς ότι είμαστε έτοιμοι για μια αντικειμενική διαδικασία τήρησης των προτύπων για την ένταξη στην ΕΕ, αλλά όχι για την κατάχρησή της για παράλογους σκοπούς, σε αντίθεση με αυτούς τους κανόνες και τα πρότυπα», είπε. «Εάν κάνουμε μια ουσιαστική παραχώρηση τώρα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα άλλο, ακόμη πιο παράλογο αίτημα, μια άλλη παραχώρηση, και ούτω καθεξής επ’ αόριστον», δήλωσε η Ristevska Jordanova στη MIA.

Όσον αφορά το ανακοινωθέν βουλγαρικό βέτο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, επισημαίνει ότι είναι πιθανό να συμβεί επειδή η έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου απαιτεί συναίνεση. Σύμφωνα με αυτήν, ένας τέτοιος αποκλεισμός θα είχε και το τίμημά του για τη Βουλγαρία, διότι αντιτίθεται στην πρόταση της Επιτροπής, της προεδρίας της Γερμανίας και όλων των άλλων κρατών μελών.

«Τώρα έρχεται περισσότερη πίεση σε εμάς, ειδικά από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Karakachanov και την Υπουργό Εξωτερικών Zaharieva για να αποδεχτούμε έναν «συμβιβασμό» προσαρμοσμένο σε αυτούς. Είναι προφανές ότι οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, με μια ρεαλιστική προσέγγιση, αναζητούν μια φόρμουλα στην οποία η πλευρά μας θα έδειχνε ένα βήμα που θα σώσει την βουλγαρική «μορφή», έτσι ώστε ο Πρωθυπουργός Borissov να δείξει κάποια καλή θέληση και να μην εμποδίσει την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη, δήλωσε η Ristevska Jordanova.

Ο Aleksandar Krzalovski από το Μακεδονικό Κέντρο Διεθνούς Συνεργασίας MCIC συμφωνεί επίσης ότι είναι δυνατόν, και σύμφωνα με τον ίδιο, το βέτο της Βουλγαρίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων να είναι ακόμη πιο σίγουρο.

Υπάρχουν ορατές και υπάρχουν πολλές αόρατες προσπάθειες άλλων κρατών μελών, ιδίως της Γερμανίας ως της τρέχουσας προεδρίας της Ένωσης, για να ξεπεραστούν οι βουλγαρικές παρατηρήσεις ή επιθυμίες ή προσδοκίες, τουλάχιστον προσωρινά, για έναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά αυτή η δύναμη του βέτο είναι ισχυρή και που έχει και μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε κράτος μέλος. Θυμόμαστε πώς το χρησιμοποίησε η Ελλάδα το 2008, δήλωσε ο Krazolovski.

Προκειμένου να φέρει πιο κοντά τις θέσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών της Γερμανίας για την επίτευξη αυτού του στόχου, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση μεταξύ του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Nikola Dimitrov και του Υπουργού Εξωτερικών Bujar Osmani με την Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva με πρωτοβουλία του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas, μετά την οποία ανακοινώθηκε ότι έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος./ibna