Το διαδικτυακό Συνέδριο «Τα Δυτικά Βαλκάνια μετά το 2020» πραγματοποιείται σήμερα  

Το διαδικτυακό Συνέδριο «Τα Δυτικά Βαλκάνια μετά το 2020» πραγματοποιείται σήμερα  

Διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Τα Δυτικά Βαλκάνια μετά το 2020: Δράσεις και λύσεις κατά τη διάρκεια πανδημίας» θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου. Το φόρουμ διοργανώθηκε από τον Βούλγαρο ευρωβουλευτή από το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) Ilhan Kyuchyuk και την ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Ανανέωσε την Ευρώπη».

Το έτος 2020 ήταν καθοριστικής σημασίας για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων καθώς η διεύρυνση επέστρεψε στην ατζέντα της ΕΕ. Ωστόσο, ο COVID-19 όχι μόνο έπληξε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε μια περίοδο ανασυγκρότησης της οικονομικής δραστηριότητας και άσκησε τεράστια πίεση στα ήδη εύθραυστα συστήματα υγείας, αλλά είχε επίσης αντίκτυπο στην κατάσταση της δημοκρατίας στην περιοχή.

Παρά την παγκόσμια πανδημία, η Σύνοδος Κορυφής του Ζάγκρεμπ διακήρυξε «… σαφή υποστήριξη για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» από την ΕΕ και τόνισε το μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης που παρέχει η ΕΕ στην περιοχή. Η εκδήλωση θα αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία να ακούσουμε την προοπτική των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη της διαδικασίας ένταξης και την επεξεργασία περιφερειακών σχετικών θεμάτων και πολιτικών.

Ο Kyuchyuk, ο οποίος είναι μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε ότι στόχος είναι να δοθεί περισσότερη σαφήνεια στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Στην εικονική συνάντηση θα συμμετάσχουν ο Oliver Varhelyi Επίτροπος της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani, ο Sokol Denja υφυπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας, οι Ευρωβουλευτές, Hilde Vautmans Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φιλελεύθερου Φόρουμ, Nathalie Loiseau Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Ασφάλεια και την Άμυνα, Željana Zovko της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Majlinda Bregu Γραμματέας Γενικού Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας./ibna