Σλοβενία: Αρνητικές αντιδράσεις μετά τα πρώορα συγχαρητήρια του Janša στον Trump στο Twitter

Σλοβενία: Αρνητικές αντιδράσεις μετά τα πρώορα συγχαρητήρια του Janša στον Trump στο Twitter

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša έγραψε στο Twitter σήμερα το πρωί ότι ήταν ήδη εμφανές πως οι Αμερικανοί είχαν εκλέξει τον Πρόεδρο Donald Trump για άλλα τέσσερα χρόνια. “Όσο περισσότερες [οι] περισσότερες καθυστερήσεις και γεγονότα που αρνούνται τα τα mainstream μέσα ενημέρωσης, τόσο μεγαλύτερος [ο] τελικός θρίαμβος για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ”, δημοσίευσε ο Janša στο Twitter. Συνεχάρη τους Ρεπουμπλικάνους για τα εξαιρετικά εκλογικά τους αποτελέσματα σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Στη συνέχεια, το Twitter εξέδωσε προειδοποίηση για το μήνυμα του Janša “Οι επίσημες Αρχές ενδέχεται να μην είχαν ανακοινώσει τα αποτελέσματα του εκλογικού αγώνα όταν δημοσιεύθηκε αυτό το Tweet”.

Σε απάντηση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε σήμερα ότι η δημοκρατική διαδικασία συνεχίζεται και είναι απαραίτητη η αναμονή μέχρι την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων. Σε ερώτηση για το “τιτίβισμα” του πρωθυπουργού της Σλοβενίας Janez Janša σχετικά με την υποτιθέμενη νίκη του εν ενεργεία προέδρου Donald Trump, η Επιτροπή απάντησε ότι συστήνεται σε όλους να περιμένουν τα επίσημα τελικά αποτελέσματα από τις αμερικανικές αρχές.

Εντούτοις, τα ξένα μέσα ενημέρωσης έθεσαν πληθώρα ερωτήσεις σήμερα στην τακτική διαδικτυακή ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το μεσημέρι σε σχέση με το tweet του Πρωθυπουργού της Σλοβενίας, στο οποίοι ισχυρίζεται ότι ήταν σαφές ότι οι Αμερικανοί είχαν εκλέξει τον Trump για άλλα τέσσερα χρόνια. Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής Eric Mamer επεσήμανε αρχικά ότι δεν θα σχολιάσει το tweet του Σλοβένου πρωθυπουργού, ενώ στη συνέχεια προσέθεσε ότι συστήνει σε όλους να σεβαστούν την τρέχουσα δημοκρατική διαδικασία στις Ηνωμένες Πολιτείες και να περιμένουν την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων από τις αμερικανικές Αρχές.

Στις ερωτήσεις τους, ξένοι δημοσιογράφοι επεσήμαναν την ανεπάρκεια του tweet του Janša στον αγώνα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την αρχή της ΕΕ να μην σχολιάζονται τρέχουσες εκλογικές διαδικασίες. Τόνισαν ότι πρέπει τουλάχιστον να καταστεί σαφές ότι αυτό είναι λάθος. Απαντώντας σε αυτούς τους ισχυρισμούς, ο Mamer τόνισε ότι δεν αρνείται ότι ήταν «λάθος». Υπενθύμισε τη συμφωνία ή τον κανόνα να μην σχολιάζονται εκλογικές διαδικασίες, η οποία, κατά τη γνώμη του, πρέπει να τηρείται, υπογραμμίζοντας ότι το tweet του Πρωθυπουργού της Σλοβενίας κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. /ibna