Μαυροβούνιο: Δωρεά πολύτιμου ιατρικού εξοπλισμού από το ΝΑΤΟ

Μαυροβούνιο: Δωρεά πολύτιμου ιατρικού εξοπλισμού από το ΝΑΤΟ

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου, Ταγματάρχης Dragutin Dakić, μαζί με τον Επικεφαλής της Ιατρικής Ομάδας Κρίσεων, Δρ. Nermin Abdi, παρέλαβαν την πολύτιμη δωρεά 20 αναπνευστήρων από το ΝΑΤΟ. Η αξία τους ανέρχεται σε 300.000 ευρώ, ενώ μια δεύτερη παρτίδα ιατρικού εξοπλισμού αξίας 500.000 ευρώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

«Εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας, ευχαριστώ το ΝΑΤΟ για την πολύτιμη δωρεά ιατρικού εξοπλισμού αξίας 800.000 ευρώ. Αυτό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη υποστήριξης εντός της Συμμαχίας, η οποία ενεργεί σε όλες τις καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του COVID-19. Επιβεβαιώνει ότι μόνο με την ενότητα και υποστήριξη όλων των εταίρων του ΝΑΤΟ μπορούμε να αντισταθούμε αποτελεσματικά στις προκλήσεις που υψώνονται μπροστά μας σήμερα», ανακοίνωσε ο στρατηγός Dakić.

Ο Δρ Abdić εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του για την πολύτιμη και, ιδίως τη δεδομένη στιγμή, σημαντική δωρεά. «Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να λάβουμε αυτήν την πολύτιμη δωρεά από τους συνεργάτες και φίλους μας στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για 20 αναπνευστήρες αξίας 300.000 ευρώ. Την επόμενη περίοδο, θα λάβουμε επιπλέον πολύτιμο ιατρικό εξοπλισμό, επίσης ευγενική χορηγία του ΝΑΤΟ, αξίας 800.000 ευρώ. Ο ιατρικός εξοπλισμός θα διανεμηθεί σε ιδρύματα υγείας στο Μαυροβούνιο, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Ιατρικού Προσωπικού της Κρίσης και αναλογικά με τις ανάγκες που ανακύπτουν», επεσήμανε ο Abdić.

Το υπόλοιπο μέρος του εξοπλισμού αξίας 500.000 ευρώ, που θα παραδοθεί στο Μαυροβούνιο την προσεχή περίοδο, περιλαμβάνει κυλίνδρους οξυγόνου, μανόμετρα, ψεκαστήρες οξυγόνου, οθόνες και συσκευές ανάλυσης αερίου.

«Αυτό που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στο Μαυροβούνιο διαθέτει 310 αναπνευστήρες και, με την προσθήκη αυτών των 20, θα υπάρχουν συνολικά 330 αναπνευστήρες στη χώρα. Χθες, είχαμε τέσσερις ασθενείς σε αναπνευστήρες και 21 ασθενείς σε μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό», σημείωσε ο Δρ Abdić.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε δελτίο τύπου, το Μαυροβούνιο είχε προηγουμένως ζητήσει βοήθεια από τη Συμμαχία μέσω του Ευρωατλαντικού Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Καταστροφών (EADRCC). /ibna