Κροατία: Η αντιπολίτευση ζητά την απομάκρυνση δύο Υπουργών

Κροατία: Η αντιπολίτευση ζητά την απομάκρυνση δύο Υπουργών

Oι βουλευτές της αντιπολίτευσης της Κροατίας ανακοίνωσαν την Τετάρτη ενώπιον του Κοινοβουλίου (Sabor) ότι θα υποστηρίξουν την πρόταση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) να ξεκινήσει η διαδικασία αποπομπής του υπουργού Οικονομίας Tomislav Ćorić και του υπουργού Υγείας Vili Beroš.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η πρόταση να τύχει ενιαίας υποστήριξης από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το μέλος του Κινήματος Πατρίδας Stjepo Bartulica πιστεύει ότι ο συνασπισμός του κόμματός του θα υποστηρίξει την πρόταση στο Sabor. Υπενθύμισε ότι το Κίνημα Πατρίδας είχε ήδη υποβάλει αίτημα για επερώτηση σχετικά με τη συμπεριφορά της κυβέρνησης στην υπόθεση του αιολικού πάρκου στο Krš-Pađene.

Αυτό το σκάνδαλο πρέπει πραγματικά να προκαλέσει ανησυχία στους Κροάτες πολίτες, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Κοινοβούλιο.

«Οι πράσινες πολιτικές είναι δαπανηρές. Μπορεί να ακούγονται καλές, αλλά, στην περίπτωση αυτή, οι συμβάσεις υπογράφηκαν για μια περίοδο 14 ετών. Εκτιμάται ότι η επίδραση αυτών των επιβλαβών συμβάσεων για τους Κροάτες φορολογούμενους υπερβαίνει τα δύο δισεκατομμύρια kuna”, δήλωσε ο Bartulica, προσθέτοντας ότι περισσότερες από μία κυβερνήσεις ήταν υπεύθυνες για αυτό, ωστόσο ο Υπουργός Ćorić ήταν ο πλέον υπεύθυνος, και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο το Κίνημα Πατρίδας θα υποστήριζε την αντικατάστασή του.

Όσον αφορά την πρόταση αντικατάστασης του υπουργού Υγείας Beroš, ο Bartulica εξήγησε ότι η κατάσταση στον τομέα της υγείας δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί και θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για μεταρρύθμιση του συστήματος το συντομότερο δυνατό.

Η βουλευτής Dalija Orešković (SSIP, Pametno, GLAS) δήλωσε ότι θα υποστηρίζει την πρόταση αντικατάστασης του Ćorić, καθώς πιστεύει ότι υπάρχουν στοιχεία στο έργο του που δικαιολογούν μια τέτοια κίνηση.

«Εάν ήμασταν ένα νομοκρατούμενο κράτος, τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Coric επισκέφθηκε ένα διάσημο παράνομο μπαρ (υπό τη διεύθυνση του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της JANAF, Dragan Kovacevic, ο οποίος συνελήφθη για διαφθορά) συνοδευόμενος από κάποιον που εμπίπτει στην υπουργική του αρμοδιότητα, θα είχε παραιτηθεί από μόνος του για λόγους ευγένειας, διατήρησης των δημοκρατικών προτύπων και για το γεγονός ότι η εν λόγω πράξη αποτελεί προφανή σύγκρουση συμφερόντων», δήλωσε η Orešković.

Ερωτηθήσα εάν θα υποστηρίξει την πρόταση του SDP για παραίτηση του Υπουργού Beroš, η Orešković απάντησε ότι πιστεύει πως ένα μέρος της αντιπολίτευσης θα υποβάλει κοινή πρόταση σχετικά με τον Beroš, και το κόμμα της θα ακολουθήσει.

Προειδοποίησε ότι το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει και ότι η πανδημία του κορωνοϊού χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για διαρθρωτικά προβλήματα στο σύστημα που παραμένουν ανεπίλυτα από όλους. /ibna