Συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Β-Ε και Πακιστάν

Συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Β-Ε και Πακιστάν

Μια πολυαναμενόμενη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Πακιστάν υπεγράφη την Τετάρτη στο Ισλαμαμπάντ από τον υπουργό Ασφαλείας της Β-Ε Selmo Cikotić και τον Πακιστανό υπουργό Εσωτερικών Ijaz Ahmed Shah.

Η συμφωνία προτάθηκε πριν από μήνες σε μια προσπάθεια αποσυμφορισμού από την πίεση που ασκούνταν από τους παράνομους Πακιστανούς μετανάστες, οι οποίοι αποπειρώνταν να φτάσουν σε χώρες της ΕΕ μέσω της Β-Ε δια μέσου της λεγόμενης Βαλκανικής οδού.

Με τη σύναψη αυτής της συμφωνίας, η Β-Ε και το Πακιστάν επιβεβαιώνουν την ετοιμότητά τους να αναλάβουν διεθνείς δράσεις για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, καθώς η συμφωνία ρυθμίζει ζητήματα εισδοχής πολιτών, υπηκόων τρίτων χωρών και απάτριδων που κατοικούν στο έδαφος των συμβαλλόμενων μερών αντίθετα προς τους νόμους τους.

Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία για τη Β-Ε η οποία, τα τελευταία χρόνια, βρισκόταν στον κυκεώνα της παράνομης μετανάστευσης μέσω της «βαλκανικής οδού», στην αλυσίδα των χωρών μέσω των οποίων η διαδικασία λαθρεμπορίου ατόμων, ναρκωτικών, οχημάτων και άλλων μορφών οργανωμένου εγκλήματος λάμβανε χώρα.

Σύμφωνα με το καθιερωμένο σχέδιο πρωτοκόλλου, ως αρμόδιες αρχές για την παραλαβή, υποβολή και επεξεργασία αιτήσεων επανεισδοχής, καθώς και εκείνων για τη διαμετακόμιση, ορίζονται το Υπουργείο Ασφάλειας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και το Υπουργείο Εσωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν.

Η επανεισδοχή και υποδοχή πολιτών των δύο χωρών και η διέλευση αλλοδαπών θα πραγματοποιηθεί μέσω των διεθνών αεροδρομίων στο Σεράγεβο και του Ισλαμαμπάντ.

Ο Cikotić συνόδευσε τον Πρόεδρο της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Šefik Džaferović στην κρατική αντιπροσωπεία κατά τη διήμερη επίσκεψη στην Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν. Στην αρχή της επίσκεψης, ο Džaferović συναντήθηκε με τον Πακιστανό υπουργό Εξωτερικών, Shah Mahmood Qureshi.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο της FENA από το Ισλαμαμπάντ, οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο φιλικών χωρών. Συμφωνήθηκε ότι οι σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Β-Ε θα μπορούσαν να βελτιωθούν σημαντικά. Οι συνομιλητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε αρκετή επικοινωνία, ωστόσο η συνεργασία θα μπορούσε να βελτιωθεί κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.

Ο Džaferović ευχαρίστησε τον Qureshi για τη βοήθεια που παρείχε το Πακιστάν στη Β-Ε κατά τη διάρκεια του πολέμου, στέλνοντας, στις πιο δύσκολες στιγμές, στρατεύματα στη Β-Ε για να λειτουργήσουν εντός της UNPROFOR και στη συνέχεια εντός της SFOR, συμβάλλοντας έτσι στη σταθεροποίηση της κατάστασης και την επικράτηση της ειρήνης.

Μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Imran Kahn φιλοξένησε επίσημη υποδοχή με τις υψηλότερες κρατικές τιμές, ακολουθούμενη από μια προσωπική συνάντηση μεταξύ του Džaferović και του Kahn, καθώς και μια συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Ισλαμαμπάντ, ο Džaferović θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν Arif Alvi, καθώς και με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Assad Qaiser. /ibna