Ελλάδα: Άνοιξε για προσευχή το πρώτο τζαμί στην Αθήνα μετά από 14 χρόνια σχεδιασμού και κατασκευής

Ελλάδα: Άνοιξε για προσευχή το πρώτο τζαμί στην Αθήνα μετά από 14 χρόνια σχεδιασμού και κατασκευής

Το ελληνικό υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι το Τζαμί της Αθήνας λειτουργεί από χθες «σύμφωνα με τα ισχύοντα, για όλους τους χώρους λατρείας, μέτρα όπως αναφέρονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) “Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19”

Σημειώνεται ότι θα πραγματοποιούνται πέντε προσευχές στο τζαμί και πως ολοκληρώθηκαν όλες οι ενέργειες όσον αφορά την ασφάλεια, την καθαριότητα, τη φύλαξη και άλλες υπηρεσίες.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν όταν καταστούν δυνατό.

Κάθε προσευχή θα τελείται με την παρουσία 9 ατόμων λόγω της πανδημίας.

Πρώτος ιμάμης του τζαμιού είναι ο 49χρονος Μαροκινός Mohammed Zaki.

«Μια μακρά προσπάθεια διαδοχικών κυβερνήσεων από το 2006, που ψηφίστηκε ο νόμος 3512, έως σήμερα, ολοκληρώθηκε. Η Ελλάδα στέλνει ένα σαφές μήνυμα εντός και εκτός χώρας. Είναι ένα μήνυμα δημοκρατίας, θρησκευτικής ελευθερίας και σεβασμού. Είναι, όμως, ταυτόχρονα, και ένα μήνυμα τήρησης της νομιμότητας και σεβασμού του πολιτισμού του τόπου μας», δήλωσε στην Καθημερινή ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής.

Μετά από απόφαση της Βουλής τον Αύγουστο του 2016, μια κοινοπραξία τεσσάρων ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών ανέλαβε την κατασκευή του τζαμιού σε παλιά εγκαταλελειμμένη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στο Βοτανικό.

Το τζαμί έκτασης 850 τετραγωνικών μέτρων και χωρητικότητας 350 ατόμων δεν διαθέτει μιναρέ. Ο χώρος περιέχει μια παιδική χαρά και ένα σιντριβάνι, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 887.000 ευρώ. Η διοίκηση του τζαμιού θα παραχωρηθεί στη «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών».

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, δύο εκπρόσωπους του Δήμου Αθηναίων, έναν δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω με ειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο και δύο εκπρόσωπους των Μουσουλμάνων που νόμιμα διαβιούν στην Αττική./ibna