Β-Ε: Μείωση του αριθμού μεταναστών σε σχέση με πέρσυ, παραμένει ενεργή η Βαλκανική οδός

Β-Ε: Μείωση του αριθμού μεταναστών σε σχέση με πέρσυ, παραμένει ενεργή η Βαλκανική οδός

Στις 30 Οκτωβρίου, οι αρχές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ανακοίνωσαν ότι η χώρα έχει καταγράψει 13.683 άτυπες αφίξεις μεταναστών μέχρι στιγμής φέτος, σχεδόν οι μισές από τις 25.000 αφίξεις που αναφέρθηκαν από αυτήν τη βαλκανική χώρα το 2019.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέσχεσαν ακτιβιστικές οργανώσεις, 6.377 μετανάστες φιλοξενούνται επί του παρόντος σε κέντρα γύρω από το Σεράγεβο και στο καντόνι της Un-Sana (Bihać).

Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να αποσυμπιέσουν τα αστικά κέντρα, ειδικά στα βορειοδυτικά της χώρας: το στρατόπεδο «Bira» έκλεισε στο κέντρο του Bihac, ενώ ένα άλλο στρατόπεδο θα κλείσει στη Velika Kladusa.

Οι μετανάστες θα μεταφερθούν στο χωριό “Lipa”, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά, αν και η εγκατάσταση πρόκειται για στρατόπεδο με σκηνές, και επομένως είναι ακατάλληλη για τους χειμερινούς μήνες.

Οι μετανάστες που φτάνουν στη Β-Ε προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Μαρόκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σεράγεβο συζητά με το Ισλαμαμπάντ μία συμφωνία επανεισδοχής για την απέλαση χιλιάδων Πακιστανών μεταναστών.

Ενώ ο αριθμός των παράτυπων συμμετοχών φέρεται να μειώνεται στη Β-Ε φέτος, ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς εμφανώς διασχίζει με επιτυχία τα σύνορα μεταξύ Β-Ε και Κροατίας. Πράγματι, αλλοδαποί χωρίς έγγραφα εξακολουθούν να φτάνουν στην Ιταλία μέσω της βαλκανικής οδού.

Στις 31 Οκτωβρίου, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι ακινητοποίησαν φορτηγό με 17 μετανάστες χωρίς έγγραφα από το Πακιστάν.

Το φορτηγό σταμάτησε την περασμένη εβδομάδα η συνοριοφυλακή της Τεργέστης και αξιωματικοί ασφαλείας από τη Muggia στα σύνορα Ιταλίας-Σλοβενίας, καθώς προσπαθούσε να διασχίσει το Ospo-Noghere, ακολουθούμενο κατά μήκος των συνόρων από τη σλοβενική αστυνομία.

Δύο πολίτες από τη Λευκορωσία που βρέθηκαν στα μπροστινά καθίσματα του φορτηγού συνελήφθησαν με την κατηγορία της βοήθειας και διευκόλυνσης παράνομης μετανάστευσης.

Σε μια άλλη επιχείρηση που διεξήχθη από την αστυνομία της Τεργέστης και της Muggia στη βορειοανατολική περιοχή της Friuli Venezia Giulia, αξιωματούχοι ακολούθησαν ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα στην περιοχή του San Dorligo Della Valle με κατεύθυνση προς την Τεργέστη.

Όταν σταμάτησαν το όχημα, οι αξιωματούχοι βρήκαν έξι μετανάστες στο αυτοκίνητο και το πίσω μέρος. Πέντε ήταν Πακιστανοί υπήκοοι και ένας από το Αφγανιστάν.

Οι δύο ύποπτοι λαθρέμποροι, και οι δύο Πακιστανικής καταγωγής, δεν είχαν άδεια οδήγησης. Συνελήφθησαν για φερόμενη βοήθεια και διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης. Οι υπεύθυνοι της έρευνας που ξεκίνησε δήλωσαν ότι οι δύο ύποπτοι λαθρέμποροι σκόπευαν να φέρουν τους μετανάστες σε μια τοποθεσία κοντά στο Udine. /ibna