Βουλγαρία: Αντίθετοι οι Βούλγαροι στην υποστήριξη της Βόρειας Μακεδονίας για την ΕΕ, έως ότου αναγνωριστεί το ιστορικό παρελθόν

Βουλγαρία: Αντίθετοι οι Βούλγαροι στην υποστήριξη της Βόρειας Μακεδονίας για την ΕΕ, έως ότου αναγνωριστεί το ιστορικό παρελθόν

Οι Βούλγαροι αντιτίθενται στις συνομιλίες της Δημοκρατίες της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ έως ότου να αναγνωριστεί το ιστορικό παρελθόν

Η συντριπτική πλειοψηφία των Βουλγάρων (83,8%) είναι αντίθετοι με την υποστήριξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με γεγονότα από το ιστορικό παρελθόν της Βουλγαρίας. Αυτό φαίνεται από τα δεδομένα από δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Alpha Research

Μόνο το 10,2% των πολιτών πιστεύει ότι η Βουλγαρία πρέπει να υποστηρίξει την Βόρεια Μακεδονία για την ΕΕ, ανεξάρτητα από τη στάση της απέναντι στα γεγονότα του ιστορικού παρελθόντος της Βουλγαρίας ενώ το 5,9% απάντησαν ότι δεν μπορούσαν να κρίνουν.

Η έρευνα αναζήτησε απαντήσεις για τη στάση των Βουλγάρων σε δύο σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ταυτότητα και τη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες το 54,10% είναι της γνώμης ότι η Βουλγαρία πρέπει να αναγνωρίσει τη σύγχρονη μακεδονική ταυτότητα μόνο εάν η Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίσει ότι στις αρχές του εικοστού αιώνα η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της ορίζεται ως Βουλγαρική και η κατασκευή ταυτότητας ενός νέου “Μακεδόνα υπηκόου”» ξεκίνησε μετά το 1944, χωρίς να επηρεάζει τους πολίτες της Βουλγαρίας και τους προγόνους τους.

Σχεδόν το ένα τρίτο (29,5%) είναι κατά της αναγνώρισης της μακεδονικής ταυτότητας και μόνο το 6,10% είναι αντίθετο. Το 10,2% δήλωσε ότι δεν είχε γνώμη και δεν ενδιαφερόταν για το πρόβλημα.

Σχετικά με το κατά πόσον η Βουλγαρία πρέπει να αναγνωρίσει την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας, εάν η Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίσει ανάλογα ότι αυτή η γλώσσα άρχισε να δημιουργείται το 1944 βάσει των δυτικών βουλγαρικών διαλέκτων, οι απόψεις είναι σχεδόν διχασμένες.

Το 45,5% πιστεύει ότι η Βουλγαρία δεν πρέπει να αναγνωρίσει καθόλου την ύπαρξή της, ενώ το 42,2% είναι πρόθυμοι να την αναγνωρίσει, σύμφωνα με τη διατύπωση της ερώτησης.

Μόνο το 4,5% δηλώνει ότι η Βουλγαρία πρέπει να αναγνωρίσει άνευ όρων τη μακεδονική γλώσσα, ενώ δεν ενδιαφέρεται για το θέμα το 7,6%.

Η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει επίσης ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να συμφωνήσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ εάν εγκαταλείψει την αντι-βουλγαρική βάση στην οποίο χτίζει τη σύγχρονη ταυτότητά της αρνούμενη τη βουλγαρική ταυτότητα των αναβιωτών, όπως οι αδελφοί Miladinovi, ή επαναστάτες όπως ο Goce Delchev.

Μια τέτοια θέση υποστηρίζεται πλήρως από 67,2%, ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 15,8%, ενώ δεν έχει γνώμη το 17%.

Το 76,1% των ερωτηθέντων συνέδεσε τη βουλγαρική συγκατάθεση για έναρξη διαπραγματεύσεων με την αφαίρεση κειμένων από εγχειρίδια και μνημεία που έγραφαν, για παράδειγμα, “βουλγαροφασίστα κατακτητή” σχετικά με τη βουλγαρική διοίκηση κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα τέτοιο αίτημα δεν υποστηρίζεται από το 10,5% και το 13,4% δεν έχει γνώμη.

«Το γενικό συμπέρασμα που μπορεί να γίνει με βάση την έρευνα είναι ότι η βουλγαρική κοινή γνώμη δεν συμμερίζεται τους ισχυρισμούς ή τον αρνητισμό για την αυτοδιάθεση του σύγχρονου μακεδονικού κράτους και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή του πορεία. Ταυτόχρονα, είναι πολύ αρνητική για την αντικατάσταση ιστορικών γεγονότων, την χειραγώγηση του σχηματισμού αντιβουλγαρικών συναισθημάτων και σε αυτή τη βάση, στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Αν και υπάρχουν μερικά πιο ριζοσπαστικά συναισθήματα σχετικά με τη γλώσσα και την ταυτότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, η πλειονότητα των Βουλγάρων υποστηρίζει την εξεύρεση συμβιβασμού. Ωστόσο, η υποστήριξη του άνευ όρων «πράσινου φωτός» για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είναι πολύ αδύναμη, χωρίς να επιλυθούν βασικά αμφιλεγόμενα ζητήματα», καταλήγει η μελέτη./ibna