Κροατία: Η απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν συζητήθηκε ποτέ ως επιλογή, λέει ο πρωθυπουργός Plenković

Κροατία: Η απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν συζητήθηκε ποτέ ως επιλογή, λέει ο πρωθυπουργός Plenković

Το κροατικό κοινοβούλιο ξεκίνησε τη νέα του, 4η σύνοδο την Τρίτη, ακολουθώντας ειδικά επιδημιολογικά μέτρα.

Στην αρχή της Ώρας των Ερωτήσεων, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Gordan Jandrokovic ζήτησε από τους βουλευτές να είναι υπεύθυνοι και να δείχνουν αλληλεγγύη ο ένας στον άλλο, ώστε να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.

Λόγω μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού, ορισμένοι βουλευτές θα κάθονται στο Μεγάλο Επιμελητήριο, ενώ άλλοι θα διασκορπιστούν σε πέντε άλλες αίθουσες συνεδριάσεων. Επίσης, όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό ή αυτο-απομόνωση θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις μέσω συνδέσμου βίντεο.

Σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εξάπλωσης της λοίμωξης, το κοινοβούλιο θα έχει διάλειμμα 10 λεπτών κάθε δύο ώρες, ώστε η αίθουσα και οι αίθουσες συνεδριάσεων να μπορούν να αερίζονται.

Κατά την Ώρα των Ερωτήσεων την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Andrej Plenković δήλωσε ότι η στρατηγική για τον περιορισμό του κορωνοϊού είναι «λογική, επαρκής και ανάλογη», με την τρέχουσα επιδημία, ενώ η βουλευτής του SDP Sabina Glasovac είπε ότι είχε την εντύπωση ότι δεν υπήρχε στρατηγική.

«Η εντύπωσή μου είναι ότι δεν υπάρχει καθόλου στρατηγική για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Φαίνεται ότι η κορονο-κρίση σας έπιασε κοιμώμενους. Δεν προετοιμάσατε τίποτα, οι ικανότητες είναι ανεπαρκείς και το σύστημα αντιμετωπίζει κατάρρευση», δήλωσε ο βουλευτής Glasovac του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ρωτώντας πώς ήταν δυνατόν η Σλοβακία να καταφέρει να δοκιμάσει 2,5 εκατομμύρια πολίτες σε μια μέρα, ενώ οι δοκιμές στην Κροατία ήταν αργές λόγω ανεπαρκών ποσοτήτων αντιδραστηρίων, έλλειψης σημείων δοκιμών και προσωπικού.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι κάθε χώρα επιλέγει τη δική της στρατηγική και η στρατηγική της Κροατίας είναι «λογική, επαρκής και ανάλογη με τη δυναμική στην οποία αναπτύσσεται η επιδημία».

«Γνωρίζουμε τους λόγους υγείας και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το κράτος, η κοινωνία και η οικονομία θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Λαμβάνουμε αποφάσεις στο επίπεδο της κυβέρνησης και (COVID κρίση) ομάδας ανταπόκρισης ανάλογη με αυτό που συμβαίνει σήμερα και έτσι θα συνεχίσουμε να καταπολεμάμε την επιδημία», είπε στο εθνικό κοινοβούλιο.

«Ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί αυτό είναι να είμαστε υπεύθυνοι, να συντονίζουμε δραστηριότητες με άλλους εταίρους, να βρούμε συναίνεση στην κοινωνία για την καταπολέμηση του Covid-19», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τη Δευτέρα, ο Plenković είπε ότι η εισαγωγή απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν συζητήθηκε ποτέ, προσθέτοντας ότι η Κροατία δεν ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι το ολικό lockdown δε συνιστά επιλογή.

«Η απαγόρευση της κυκλοφορίας – δεν έχει συζητηθεί ποτέ. Το lockdown σε μια παραλλαγή που θα ήταν ένα πλήρες κλείδωμα και περιορισμός της εργασίας, η αδυναμία να φύγει κάποιος από μια πόλη, ένα νομό ή έναν δήμο χωρίς πάσο δεν είναι επιλογή», δήλωσε ο Plenković σε δημοσιογράφους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν καταφύγει στον ίδιο τύπο περιοριστικών μέτρων όπως την άνοιξη.

Η επίδραση τέτοιων μέτρων στην οικονομία, την οικονομική κατάσταση και το επιχειρηματικό πνεύμα στην κοινωνία, είπε, δεν θα ήταν καλή, αλλά οι επιπτώσεις της θα ήταν αποκλειστικά αρνητικές./ibna