Σλοβενία: Το Κοινοβούλιο συζητά τις αντικαταστάσεις στους κρατικούς θεσμούς

Σλοβενία: Το Κοινοβούλιο συζητά τις αντικαταστάσεις στους κρατικούς θεσμούς

Τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Σλοβενία ​​κατηγόρησαν την κυβέρνηση σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, που ξεκίνησε τη Δευτέρα και συνεχίζεται, για βάναυση στελέχωση και υπονόμευση της ανεξαρτησίας κυρίαρχων θεσμών.

Η κυβέρνηση επέμεινε ότι οι αντικαταστάσεις στα θεσμικά όργανα ήταν νόμιμες και ότι το να έχει το κατάλληλο προσωπικό ήταν ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική εργασία.

Ο Nik Prebil του Marjan Šarec List (LMŠ), το οποίο ζήτησε τη συνεδρίαση μαζί με το SocDems (SD), το Left και το Alenka Bratušek Party (SAB), εξέφρασε την αγανάκτησή του για αυτό που θεωρεί υπερβολικό αριθμό αντικαταστάσεων σε βασικές θέσεις, οι οποίες πάνω από αυτά έρχονται εν μέσω της κρίσης υγείας.

Μιλώντας για μια προσπάθεια αλλαγής της κοινωνίας και υπονόμευσης των δημοκρατικών προτύπων, επεσήμανε τις αντικαταστάσεις στην αστυνομική δύναμη, ιδίως στο Εθνικό Γραφείο Ερευνών (NBI), στις Ένοπλες Δυνάμεις, και στις δύο υπηρεσίες πληροφοριών, στη Στατιστική Υπηρεσία και στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση.

Ο συνάδελφός του από το LMŠ, Brane Golubović, είπε ότι η κυβέρνηση «εκμεταλλεύεται την επιδημία για να διευθετήσει λογαριασμούς με οποιονδήποτε διαφωνεί με αυτήν». Τα θεσμικά όργανα υποτάσσονται ιδίως «όπου πρέπει να σταματήσουν οι έρευνες», με προτεραιότητα τη δουλικότητα έναντι των προσόντων στους διορισμούς.

Η Nataša Sukič της Αριστεράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχικές τάσεις, υποστηρίζοντας ότι η Αριστερά δεν αποδέχεται την άποψη ότι κάθε κυβέρνηση μπορεί να διορίζει υπάκουο προσωπικό σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Κάποιοι πρέπει να παραμείνουν ανεξάρτητοι, είπε.

Ο Boštjan Koražija, επίσης βουλευτής της Αριστεράς, δήλωσε ότι «όταν ο Janez Janša κυβερνά, οι ειδικοί πρέπει να γίνουν υποτακτικοί στην πολιτική». Πρόσθεσε ότι οι εκτεταμένες αντικαταστάσεις δεν βοήθησαν τους ανθρώπους να αισθάνονται ασφαλείς κατά τη διάρκεια της κρίσης υγείας.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Κόμμα (SNS) απέρριψαν τις κατηγορίες, με τον υπουργό Εσωτερικών Aleš Hojs να εκφράζει έκπληξη για το γεγονός ότι η αντιπολίτευση κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση επειδή η κυβέρνηση απλώς έκανε τη δουλειά της. Υποστήριξε ότι ήταν ζωτικής σημασίας το σωστό προσωπικό να κατέχει ορισμένες θέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Υπουργείου Άμυνας Uroš Lampret υπερασπίστηκε την αντικατάσταση στο υπουργείο, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού προσωπικού και της υπηρεσίας πληροφοριών και ασφάλειας του OVS, λέγοντας ότι ήταν απόλυτα σύμφωνοι με τις μέχρι τώρα πρακτικές.

Ο Lampret πρόσθεσε ότι η εμπιστοσύνη και η συμβατότητα με τον υπουργό ήταν σημαντικές λόγω της ευαίσθητης φύσης αυτών των θέσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Υπουργείου Οικονομίας Ajda Cuderman απάντησε στις κατηγορίες σχετικά με την προγραμματισμένη συγχώνευση πολλών ρυθμιστικών αρχών σε δύο οργανισμούς, διαβεβαιώνοντας το κοινοβούλιο ότι κανένας από τους σημερινούς διευθυντές των οκτώ υπηρεσιών δεν καλείται να τερματίσει πρόωρα τη θητεία του λόγω της συγχώνευσης, αλλά θα συνεχίσουν το έργο τους σε έναν από τους νέους οργανισμούς.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού (SDS) Branko Grims δήλωσε ότι η άρνηση του δικαιώματος της κυβέρνησης να κάνει νομικές αντικαταστάσεις, να διορίσει ικανούς ανθρώπους ικανούς να ασκούν επωφελείς πολιτικές, είναι διεστραμμένη.

Ο Dušan Verbič του Κόμματος Modern Center (SMC) πρόσθεσε ότι και προηγούμενοι πρωθυπουργοί έκαναν κάτι τέτοιο, ενώ ο Blaav Pavlin της Νέας Σλοβενίας (NSi) επισήμανε αυτό που είχε πει ο προκάτοχος του Janša, Marjan Šarec, ότι οι αλλαγές προσωπικού χρειάζονται για οποιαδήποτε αλλαγή.

«Μερικοί από εμάς μιλούν γι ‘αυτό ανοιχτά και με διαφάνεια, ενώ κάποιοι κρύβονται πίσω από κάθε είδους μάσκες φερόμενης ουδετερότητας», πρόσθεσε ο Pavlin.

Εν τω μεταξύ, η Maša Kociper της αντιπολίτευσης SAB συμφώνησε ότι οι κυβερνήσεις όριζαν συνήθως άτομα που εμπιστεύονταν. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό που ξεχώρισε υπό την τρέχουσα κυβέρνηση ήταν οι διορισμοί ατόμων με εξαιρετικά σαφή πολιτική σχέση.

Επιπλέον, ο Predrag Baković των SocDems διαφώνησε με το επιχείρημα ότι η αντικατάσταση ήταν νόμιμη, επισημαίνοντας μια δικαστική απόφαση που κήρυξε ρητά την απόλυση του Darko Muženič από επικεφαλής του NBI ως παράνομη.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως αναφέρει το STA, συνέταξαν μια σειρά συστάσεων, οι οποίες για παράδειγμα καλούν την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην κρίση της υγείας και να αποφύγει την πολιτική παρέμβαση στην κυριαρχία και το επαγγελματικό έργο των κρατικών θεσμών. Η Εθνοσυνέλευση δεν θα τις ψηφίσει, καθώς είχαν ήδη απορριφθεί την περασμένη εβδομάδα από την Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η σημερινή συνεδρίαση είναι η πρώτη που έχει την επιλογή της απομακρυσμένης συμμετοχής λόγω της επιδημίας, αλλά μόνο ένας βουλευτής, ο Samo Bevk των SocDems, έκανε χρήση αυτής της δυνατότητας./ibna