Ανοιχτή επιστολή επιστημόνων από τη Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία για τις ιστορικές διαφορές

Ανοιχτή επιστολή επιστημόνων από τη Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία για τις ιστορικές διαφορές

Επιστήμονες της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας απέστειλαν κοινή επιστολή στους πρωθυπουργούς της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, Zoran Zaev και Boyko Borissov, τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Ekaterina Zaharieva και Bujar Osmani και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov:

«Αγαπητές κυρίες και κύριοι,

Εμείς, ως εκπρόσωποι των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών και από τις δύο χώρες, απευθυνόμαστε σ’ εσάς σε αυτή τη σημαντική στιγμή, όταν διακυβεύεται η φιλία και η καλή γειτονία μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών μας. Φοβόμαστε ότι η εστίαση της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης στα προβλήματα του παρελθόντος δημιουργεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες και κρύβει τεράστιους κινδύνους.

Το πρόβλημα είναι ότι ολόκληρη η τρέχουσα διαμάχη για τα ιστορικά ζητήματα προκύπτει από τις ξεπερασμένες και πολύ περιορισμένες αντιλήψεις για την εθνική ταυτότητα ως κάτι αιώνιο και αμετάβλητο, και για την εθνική ιστορία ως κάτι ιερό. Με αυτόν τον τρόπο, η μικτή ιστορική επιτροπή παράγει επίσης ένα μοντέλο από το παρελθόν: οι εκπρόσωποι των δύο εθνικών ιστοριογραφιών τους υπερασπίζονται και

προσπαθούν να επιβάλουν τις καθιερωμένες ερμηνείες στη χώρα τους.

Ωστόσο, οι σύγχρονες ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες βλέπουν όλα τα έθνη ως κατασκευασμένα και ακόμη κυριολεκτικά «τεχνητά» και οι εθνικές ιστορίες, ως πνευματικά κατασκευάσματα, ως έναν μόνο τρόπο για να αντιληφθούμε το παρελθόν.

Είναι επίσης ανησυχητικό το γεγονός ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών να αναζητήσουν συναίνεση μόνο για μία ιστορική αλήθεια. Η σύγχρονη ιστοριογραφία έχει αποδεχθεί από καιρό την ύπαρξη διαφορετικών ερμηνειών, ως αποτέλεσμα διαφορετικών προοπτικών. Ζούμε σε πλουραλιστικές κοινωνίες και εργαζόμαστε σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον που δέχεται τον πλουραλισμό των ερμηνειών (συμπεριλαμβανομένων των ερμηνειών του παρελθόντος) ως φυσιολογικό.

Για όλους αυτούς τους λόγους, σας καλούμε να συνεργαστείτε σε τρέχοντα θέματα και, όσον αφορά τις διαφορές και τις διαφορές σχετικά με ιστορικά ζητήματα, θα αρκούσε να δημιουργήσετε μια ατμόσφαιρα πιο ανοιχτή στον διάλογο. Το έργο της Κοινής Ιστορικής Επιτροπής μέχρι στιγμής δείχνει ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία ακόμη και για τα πιο δύσκολα ζητήματα για τις δύο χώρες μας, αλλά είναι μια μακρά διαδικασία και δεν πρέπει να καθοριστούν μη ρεαλιστικές σύντομες προθεσμίες. Ταυτόχρονα, αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί υπό πίεση, η οποία θα δυσφήμιζε τους συμβιβασμούς και τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν. Οποιαδήποτε αφήγηση για το εθνικό παρελθόν υπόκειται σε επανεξέταση και επανεκτίμηση, αλλά πρέπει να γίνει σε ελεύθερες ακαδημαϊκές και κοινωνικές συζητήσεις.

Οι υπογράφοντες:

Katerina Kolozova (Σκόπια)

Alexander Vezenkov (Σόφια)

Ljupco Petkovski (Σκόπια)

Stefan Dechev (Σόφια)

Zdravko Saveski (Σκόπια)

Chavdar Marinov (Σόφια)

Dimitar Bechev (Οξφόρδη)/ibna