Β-Ε: Ο ΥΠΕΞ της Κροατίας υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα της Β-Ε

Β-Ε: Ο ΥΠΕΞ της Κροατίας υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα της Β-Ε

Η Δημοκρατία της Κροατίας υποστηρίζει σθεναρά την εφαρμογή όλων των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε και των τροποποιήσεων του εκλογικού νόμου της Β-Ε, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τρεις λαοί και άλλοι πολίτες θα εκλέγουν τους δικούς τους πολιτικούς εκπροσώπους σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δήλωσε τη Δεύτερα από το Mostar ο Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας Gordan Grlić Radman.

Όπως αναφέρει η FENA, ο υπουργός Grlić Radman προσέθεσε πως ήταν τιμή του και χαρά του να παραθέσει σήμερα διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Μόσταρ για την 25η επέτειο της συμφωνίας του Dayton, ποια ήταν η ιδέα της συμφωνίας στην αρχή και ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας 25 χρόνια μετά την υπογραφή της.

«Η Κροατία παρέχει την ειλικρινή υποστήριξή της και στηρίζει ενεργά την ευρω-ατλαντική πορεία της Β-Ε ενώ, ως μέλος της ΕΕ, είναι προς το συμφέρον της να έχει ένα σταθερό, λειτουργικό και ευημερούν κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της οποίας είμαι φίλος. Και οι τρεις λαοί της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι, όπως θα έπρεπε, συστατικοί και ίσοι», δήλωσε ο Grlić Radman σε δημοσιογράφους.

Προσέθεσε ότι, τα τελευταία 25 χρόνια, ορισμένα τμήματα της Συμφωνίας του Dayton έχουν «παρεκκλίνει λόγω των «‘υφερπουσών’ μεταρρυθμίσεων» εις βάρος του Κροατικού λαού στη Β-Ε.

«Η Δημοκρατία της Κροατίας υποστηρίζει σθεναρά την εφαρμογή όλων των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο οποίος θα εγγυηθεί την εκλογή των εκπροσώπων της σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και για τους τρεις λαούς και άλλους πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης» , είπε ο Grlić Radman.

Όσον αφορά την Προεδρία της Β-Ε, ο Grlić Radman επεσήμανε ότι προβλεπόταν να συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι όλων των εκλογικών λαών στην προεδρία του κράτους, κάτι που, όπως τόνισε, δεν ισχύει στην παρούσα φάση.

«Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό και να σεβαστούμε το πνεύμα της Συμφωνίας του Dayton και τη διατύπωσή του, η οποία διαμόρφωσε το μέλλον της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης πριν από 25 χρόνια. Η Β-Ε είναι ένα κράτος δύο οντοτήτων και τριών συστατικών λαών: Βόσνιοι, Κροάτες και Σέρβοι. Εμείς θέλουν οι πολιτικοί ηγέτες να κατανοήσουν τη δική τους ευθύνη προς το συμφέρον αυτών των λαών και να συμφωνήσουν για το μέλλον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς και να αλλάξουν τον Εκλογικό Νόμο, οι τροποποιήσεις του οποίου ήταν εις βάρος του Κροατικού λαού», είπε Υπουργός Grlić Radman.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Υπουργός δήλωσε επίσης ότι «εντυπωσιάστηκε από τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου του Μόσταρ» (SUM). /ibna