Βουλγαρία: Τέλος των καθημερινών διαδηλώσεων, στόχος των διαμαρτυρόμενων οι εκλογές

Βουλγαρία: Τέλος των καθημερινών διαδηλώσεων, στόχος των διαμαρτυρόμενων οι εκλογές

Η πανδημία απαιτεί σημαντικές αλλαγές στην ατζέντα της βουλγαρικής κοινωνίας. Η ασφυξία του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης ως συνέπεια του αυξανόμενου αριθμού ασθενών και ιατρών που έχουν μολυνθεί με την Covid-19 δίνει ένα νέο βλέμμα στις πολιτικές συνομιλίες στη χώρα. Και αν την άνοιξη είχαμε την αίσθηση ότι τα μέτρα εδώ είναι έγκαιρα, τώρα όλο και περισσότεροι αναλυτές αναφέρουν ότι τα θεσμικά όργανα της χώρας παρακολουθούν τα γεγονότα και προβλέπουν σοβαρές συνέπειες τόσο για την υγεία των Βουλγάρων όσο και για την οικονομία. Και όπως το αξίωμα ότι η σωτηρία εκείνου που πνίγεται βρίσκεται στα χέρια του, έτσι υπενθυμίζεται συνεχώς ότι είναι ευθύνη καθενός από εμάς να συμμορφωθούμε με τα αντι-επιδημικά μέτρα για τη μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία και τους γιατρούς και τη διάσωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης από την κατάρρευση. Ακόμα και οι διοργανωτές των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα αποφάσισαν να αλλάξουν τη μορφή της δυσαρέσκειας σταματώντας τις καθημερινές διαδηλώσεις.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την ικανότητα των Βουλγάρων γιατρών και νοσοκόμων να αντιμετωπίσουν το κύμα των ασθενών. Κάνουμε αυτήν την κίνηση από σεβασμό για τους διασώστες μας και με αηδία στη δύναμη της μαφίας. Θεωρούμε υποκριτικό να επικρίνουμε το κατεστραμμένο σύστημα υγείας και ταυτόχρονα να διατρέχουμε τον κίνδυνο μόλυνσης ακόμη και ενός από εσάς! Η εξουσία φοβάται να αναλάβει αυτήν την ευθύνη επειδή θα λάβει πολιτικές κατηγορίες και θα χάσει ακόμη περισσότερο την υποστήριξή της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα αναλάβουμε την ευθύνη εμείς» δήλωσε ο δικηγόρος Nikolay Hadjigenov από τη λεγόμενη «Δηλητηριώδη Τριάδα» που βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση των διαδηλώσεων.

Ξύπνησε η κοινωνία των πολιτών και αυτό κανείς δεν το είχε ονειρευτεί τον Μάρτιο, σχολίασε σε συνέντευξη για τη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία (ΒΕΡ) ο συγγραφέας Zahary Karabaslyev. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ήδη σαφές ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές:

«Για μένα, οι διαμαρτυρίες τελείωσαν γύρω στις 2 Οκτωβρίου και έτσι ήταν σωστό. Είναι ώρα για όλους να πάνε σπίτι και να προετοιμαστούν για τις εκλογές. Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για διαμαρτυρίες. Δεν υπάρχει ανάγκη για ανθρώπους που κρυώνουν στους δρόμους και διαδίδουν τη μόλυνση» δήλωσε ο συγγραφέας, διευκρινίζοντας ότι στην αρχή θεώρησε αναπόφευκτες τις πρόωρες εκλογές.

«Είναι πιο λογικό να διεξαχθούν εκλογές τον Μάρτιο» δήλωσε ο δημοσιογράφος Sasho Dikov για τη ΒΕΡ, αλλά πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα παραίτησης του πρωθυπουργού Boyko Borissov ανά πάσα στιγμή. «Για χρόνια, το χάρισμά του ως άνθρωπο του λαού τον βοήθησε να κερδίσει συμπάθεια, αλλά οι τελευταίες ηχογραφήσεις έδειξαν την άσχημη εικόνα του Boyko Borissov» λέει ο Dikov για τη ΒΕΡ. «Αν είχαμε κανονική Εισαγγελία, αυτός ο άνθρωπος δεν θα ήταν πλέον στην πολιτική, δεν θα ήταν ελεύθερος. Αλλά είναι τυχερός που δεν έχουμε Εισαγγελία… Η άλλη μεγάλη τύχη του είναι ότι δεν μπορούν να εμφανιστούν δυνάμεις της αντιπολίτευσης που αναγνωρίζονται από τον λαό ως αντιπολίτευση του Boyko Borissov.» Ωστόσο, ο δημοσιογράφος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κερδίσει ξανά ο Boyko Borissov τις εκλογές.

«Είτε πρόκειται για τακτικές ή πρόωρες εκλογές, η εποχή του Borissov έχει τελειώσει» σχολίασε για τη ΒΕΡ την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα μας, ο συμπρόεδρος της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας» στρατηγός Atanas Atanasov. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του GERB είναι πάνω από 70, και τα θεσμικά όργανα της χώρας είναι εκτός λειτουργίας. «Για να εφαρμοστούν ορισμένα μέτρα, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε όταν ο λαός σας δεν σας εμπιστεύεται;»

«Αυτή η κρίση αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, επειδή απειλούνται οι ζωές Βουλγάρων πολιτών. Η κατάλληλη αντίδραση του κράτους πρέπει να είναι τέτοια σαν να υπάρχει απειλή για την εθνική ασφάλεια και δεν βλέπω καθόλου παρόμοια συμπεριφορά» δήλωσε ο Atanasov./ibna