Βουλγαρία: Στο Βερολίνο η Zaharieva για συνομιλίες μετά από πρωτοβουλία της Γερμανικής Προεδρίας

Βουλγαρία: Στο Βερολίνο η Zaharieva για συνομιλίες μετά από πρωτοβουλία της Γερμανικής Προεδρίας

Ο Πρωθυπουργός Boyko Borissov απέστειλε την Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva στο Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιηθεί διακριτή συνάντηση με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας απόψε μετά από πρόσκληση της γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ

Στόχος των συνομιλιών στη γερμανική πρωτεύουσα είναι η Βουλγαρία να καθορίσει τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε να υποστηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας για ένταξη στην ΕΕ.

Η Zaharieva αναμένεται να παρουσιάσει τη σταθερή θέση της Σόφιας, τονίζοντας ότι χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι να ληφθεί απόφαση, είναι πάρα πολύ μικρό. Απομένουν λίγες μόνο μέρες μέσα στις οποίες η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει εάν η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα ξεκινήσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ή όχι.

Το Βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BGNES έψαξε το θέμα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, αλλά από εκεί δεν το επιβεβαίωσαν ούτε το αρνήθηκαν.

Πριν από λίγες ημέρες η Ekaterina Zaharieva είπε στο Reuters ότι η Βουλγαρία χάνει την υπομονή σχετικά με την απροθυμία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόσει τη Συνθήκη Φιλίας, την οποία υπέγραψαν οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών Boyko Borissov και Zoran Zaev το 2017. Επανέλαβε ότι «δεν αμφισβητούμε το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση, ούτε το δικαίωμά τους να καλούν τη γλώσσα τους όπως θέλουν. Είμαστε έτοιμοι να επιβεβαιώσουμε τις τρέχουσες πραγματικότητες, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουν την ιστορική αλήθεια για τις ρίζες της γλώσσας και της εθνικής τους ταυτότητας./ibna